Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
    Početna   Dečiji horoskop   Ovan
Štampa El. pošta
OVAN - dete
 
   21. mart - 20. april  Prvi zodijački, muški i vladajući znak     
   Element: Vatra  

   Planeta: Mars

  Vaše dete je rođeno između 21.marta i 20. aprila, u momentu kada Sunce ulazi u znak Ovna. Ovaj znak je pod jakim uticajem planete Marsa, koja simbolizuje početnu energiju, dinamizam i akciju i “gura” individuu u život. Ona joj daje i svu svoju strast, agresivnost, hrabrost, impulsivnost, borbenost, želju za takmičenjem i afirmacijom: ”Ja postojim”,  “Ja sam “, “Ja živim”, ... Te se osobine mogu manifestovati na dva načina:

1)       u konstruktivnom cilju: dajući joj potrebnu snagu da dobije borbu, da stvori, gradi, pobedi, bude u službi nekog ideala;

2)       u destruktivnom cilju: želeći sve ili ništa, ekstremnost, želju za konfliktima i kavgom, fanatizam, netolereanciju...

Eto, već vidite da vaš mali Ovan neće biti nežan, pasivan, romantičan.....

Vaše dete Ovan, na spontan način, angažuje svoje snage, oduševljava se, zanosi i za njega  je sve to razlog za akciju. Čim dođe na neku ideju, ono juri za njom na “sva četiri točka”, nema mnogo vremena za razmišljanje.

Kada je u miru, umire od dosade, da bi se odjednom oduševilo nečim i ne tako važnim. To je manje cilj ili objekat koji ga fasciniraju, njega oduševljava sam početak, impuls. On je šampion početka, akcije. Ovan je tu uvek prvi, čim ima takmičenja, koliko na fizičkom, isto toliko i na intelektualnom planu. Jedini problem je u tome što on ipak retko stigne do cilja.

Pošto je predvodio druge, krenuo, započeo igru i akciju, on je, u međuvremenu, promenio putanju, očaran drugom idejom. On nije fasciniran realnošću, kompromisima, razlozima, efektima, ni praktičnim aspektima stvari. Uostalom, on kao da ne veruje u običan život, on je pionir, kreator, rođen za borbu. Ne tražite od njega da ekonomiše, planira budućnost, jer on živi u večnoj osmozi sa njom, što nije slučaj sa vama. Njegova je budućnost simbol jednog novog sveta, punog misija koje treba ispuniti, bilo da se radi o spasavanju ili nečijoj zaštiti. Vaš mali Ovan je mitsko biće, stvoreno da brani siromšne ili siroče, da se tuče (bilo muško ili žensko) zbog svog druga Koste ili drugarice Anđele.

Treba da znate da je vaše dete Ovan rođeno da komanduje, ne da sluša. Setite se: ono je prvo, ne svojom greškom, već stvoreno za to da bude predvodnik, ne iz lične ambicije ili želje za moći, već zbog ideala. Isto tako, deca Ovnovi nisu prvi iz oholosti, nego zato što žele i moraju da budu tu kad se nešto zbiva.

Dete Ovan obožava opasnost, avanturu, rat, to je dete „kamikaza Zodijaka“. Ne gurajte ga do kraja, jer je ono sposobno za preterivanja i nasilje kao nijedno drugo dete. Ako ne postigne ono što želi, uhvatiće ga homerski bes ili će se onesvestiti.

Pripremite maramice, mast za rane i flaster : vaše dete je često izloženo nesrećnim slučajevima, ono je – nesrećnik Zodijaka! Njegova je glava pravo bojno polje. Zahvaljujući svojim ožiljcima, ono će se uvek sećati svoga detinjstva.

                               

 

              

   Kod deteta Ovna ona je prvobitna, primarna : ona nije refleksivna, već aktivna, instinktivna, intuitivna, kreativna i racionalna. Ono istovremeno shvata, prima i reaguje. Njegova intuicija mu daruje čak začuđujuće dobar njuh, on oseća situacije i instinkt mu pomaže tamo gde treba doneti brze odluke. Suočeno sa izuzetno delikatnim i zamršenim situacijama, ono prvo i odmah nalazi izlaz i rešenje. U tom slučaju njegov takmičarski duh dolazi do izražaja. Ono ulazi u posao, akciju i svi kažu kako ima sreće. To nije istina : ono dobija bitku zahvaljujući svome jurišu u rizik, kao i svojoj mašti i originalnosti, koje ga uzdižu iznad drugih koji su robovi svojih dubokih razmišljanja. 

Dakle, njegov problem je da istraje u izboru i odluci koju donese. Trebalo bi mu samo pomoći da razvije svoj osećaj za istrajnost, razmišljanje, koncentraciju, strpljenje, kao i da shvati odnos između uzroka i posledica. Ono mora da shvati da napor i trud moraju uroditi plodom i prevazilaženjem svoje volje koju mora potčiniti pozitivnim rezultatima.

                Vaša roditeljska uloga je da podržite, a ne gušite njegov čudesan entuzijazam, kao i potencijalne kvalitete njegove inteligencije, žive i istovremeno radosne. To vaše dete preduzima hiljadu stvari, a da nije ni svesno napora koji je pred njim u postizanju cilja.

                Čim iskrsnu poteškoće, ono naglo menja mišljenje i stav pošto ne može da prizna poraz, koji ga obeshrabljuje. Vi ga ne smete dovesti u poziciju da o tome duže razmišlja, već mu pokažite kako bi najlakše došlo do cilja. Naučite ga da pronađe više rešenja i ostavite njemu da izabere najbolje: neka se zatim drži njega, jer tu se nalazi (leži) problem našeg Ovnića. Treba mu ostaviti utisak da može sam da stigne do cilja. Vi budite posmatrač (gledalac) koji aplaudira šampionu pre dolaska na cilj. On će tada biti ubeđen da je pobedio zahvaljujući svojim ličnim i jakim mogućnostima.

 

                 Ljubav našeg malog Ovna je otvorena, strasna, topla, vedra. Samo ga pozovite, on će dotrčati na sastanak. On ili obožava ili mrzi, to se odmah vidi, zna, oseća. Ljudi koje on idealizuje postaju pravi mitovi.

Ono šarmira, zavodi, pobeđuje; njegova legendarna energija je pothranjena ljubavlju, što mu mnogo znači. Ljubav zahteva žrtve i ako želite da ga sledite, igrajte se sa njim, interesujte se za njegove probleme i snove. To dete ne može da zamisli da uz vašu ljubav i pomoć, neće preskočiti brda i planine! U ime te ljubavi, ono će vas naterati da delite njegovo mišljenje, bilo pravo ili ne.

Dete Ovan je prilično naivno, ranjivo, poverljivo, mada i agresivno, ne želeći ni trenutka drugačiju ljubav od one koja njemu odgovara. Često zaštitnički raspoloženo, ono ume prosto da vas uništi svojom strašću i prohtevima. Naučite ga nekakao da shvati da i drugi, uprkos ljubavi prema njemu, imaju pravo da normalno dišu i da ne bi trebalo da zbog njega-umru! Neka shvati da vi imate i drugih aspiracija i problema i da ne možete biti večno njegov magični, mitski objekat o kome sanja.

                Deca oba pola ovaoga znaka ponašaju se na sličan način u ljubavi, znajući da budu i agresivni iz ljubomore. Zato ih ne smemo izazivati.

 

 

               

 Izuzetno društveno, dete Ovan oseća ogromnu potrebu da svoje drugove uvlači u avanture da bi sa njima sanjalo o nekom mitskom svetu. Važno je znati da ono obožava romane čiji su heroji izvan svih zakona, lovce, pobednike, marginalne šarmere, bića koja žive na ivici zakonitosti, a da nisu amoralna.

Kao i njegovi omiljeni heroji, ono ima svoje vlastite zakone. Na primer: umesto Petra, koji je izvrstan učenik, ono više voli Pavla, lenjivca koji ume da potpaljuje vatru i prespava noć pod vedrim nebom.

Ne zaboravimo da ono ima neodoljivu potrebu za drugarima sa kojima bi izmenilo svet, pa često rizikuje da bude privučeno problematičnom decom, verovatno interesantnom, koja bi ga odvukla u razne avanture, čak i u kriminal i razne negativnosti. Vaš mali Ovan je čudesno naivan, za njega je ponekad „čitav svet lep, divan“. Zato pazite na njegove postupke i odnose, primajte njegove drugove, učestvujte u njihovim igrama, upoznajte ih, shvatite, da biste ipak svom detetu mogli da objasnite da Pavle koji vuče za kosu devojčice nije baš neki Supermen. On će onda shvatiti da ako neko želi biti gospodar, vođa u društvu, mora da poštuje i prava drugih.

                Morate stvoriti takvu klimu poverenja da ono, iako napravi neki nepromišljen korak, može računati na vas; vi ćete mu pomoći svojim razumevanjem.

 

 

           

      Dete Ovan želi, naravno, da od vas napravi jedinstvenog roditelja. Vi ste za njega najlepši, naveći, najjači; ono želi da vam se divi, da vas idealizuje.

Kada mu, vraćajući se sa posla umorni i nervozni prebacite što soba nije nameštena ili đubre izbačeno, morate biti vrlo oprezni i kontrolisati sebe.

Sa njim ne vredi preterivati u autoritetu tipa: „Ja ovde naređujem, ne želim nikakve diskusije, moraš uraditi ono što ti se kaže!“ Ne vredi ni fizička snaga, jer ćete ubrzo izgubiti poverenje i ono će vas smatrati kukavicom koja se plaši i slabijeg od sebe. Ako ga mnogo povredite, ono će samo maštati o tome kako će, rastući, što pre moći da vas napusti i osamostali se, da bi opstalo. Nikako neće prihvatiti da zavisi od vas u uslovima koji potpuno negiraju njegovu vlastitu slobodu.

Zato mu vi morate prikazati stvarnost u ružičastoj svetlosti, npr.: zamolite ga da vam pomogne da pripremite krompire za ručak ili bilo šta na brzinu, da bi ga svi u kući pohvalili, jer vi bez njega ne biste stigli da to uradite.             

Naučite ga da se odmara, da bude svesno sebe i potreba organizma.

Vaspitanje bez okvira i isuviše blago kod njega bi dovelo do hronične nestabilnosti.

Vaspitanje prestrogo, dogmatsko, dovelo bi ga do toga da napusti kuću; ne zaboravite da u detetu Ovnu uvek živi bundžija koji drema, ne budite ga!

 

 

        

         Mali Ovan je prepun zahteva prema svome vasitaču. Treba imati u vidu njegovu veliku energiju, kao i njegovu nesposobnost da se koncetriše na jedan posao, naročito apstraktan. Sve mu se mora objašnjavati, na direktan i interesantan način, sa puno iskustva, i ubedljivo. Inače, on će se dosađivati, uspavati, ulenjiti. On mora shvatiti da će mu školovanje i obrazovanje omogućiti zaradu, lakši i lepši život, da će jednoga dana moći da pravi mostove, fabrike, bude direktor, lekar i dr.

                Vaše dete ovoga znaka će želeti da uvek bude u prvom redu u razredu, da piše na tabli, da bude delegat ispred svojih drugova. Ako je profesor strog, čvrstog karaktera, kompetentan, pravičan, istovremeno i dobar, vaš će mu se Ovnić diviti. Ali, da biste ga privoleli da radi, da biste ga pokrenuli, treba mu samo objasniti suštinu predmeta, dozvoljavajući mu da i sam učestvuje u rešavanju problema, jer on voli akciju.

                Njegov san je – škola – igra u kojoj se pobeđuje! Ne zahtevajte od njega nikada da bude sasvim mirno, da se ne pokrene, jer je to iznad njegovih snaga. Kada odraste, Ovan često bira neki vojnički poziv.

 

        

               

 

Da biste maloga Ovna učinili strpljivijim, istrajnijim, promišljenijim, kupite mu neke mehaničke igračke: to će ga lepo smiriti i zabaviti. Da bi kanalisao svoju agresivnost i pravilno se utrošio, dajte mu ping-pong i druge igre koje će igrati sa svojim drugovima. Taj i takav tip igre odgovara Ovnu, ludom za brzinom i borbom, nadmetanjem i pobedom. Da biste probudili njegovu maštu, uveli ga u fascinantan i fantastičan svet njegovih snova, učinili da zadrhti od zadovoljstva pred opasnošću, pokažite mu i druge igre, obavezno grupne; on će se saživeti sa avanturama Marka Pola i njegovih kompanjona; on će „putovati“ morem i kopnom, vešto izbegavajući sve opasnosti, gusarske brodove i razbojnike. Njegovi omiljeni junaci su i Tom i Džeri, kao i svi hrabri i neustrašivi.

 

 

   

              Dete Ovan ima potrebu za fizičkim trošenjem: to je neumorni igrač i sport će biti jedini ventil i spas za višak njegove energije. On voli opasne igre i fizičke obračune, obožava gužvu i bitke, možda ne uvek da nanese drugome bol koliko da se „isprazni“. Zato ga upišite na bilo koju disciplinu, kao i neke igre, koje bi mu omogućile da se slobodno eksponira. Organizujte izlaske na svež vazduh sa prijateljima, gde bi vaše dete igralo fudbal, ragbi, kao i ekipne igre u koja bi moglo da pobeđuje; ono bi tako svoj dinamizam stavilo u službu drugih, usmeravajući svoju agresivnost u pozitivnom smeru.

                U mlađim godinama, ovo dete će voleti bicikl, rolšue, sve što ide brzo. Rastući, ono će se sve više približavati i učlanjivati u korisne omladinske organizacije, kao što su: vodiči, planinari, izviđači, vojnici, itd.....Tada ono može dati konkretan doprinos svojoj potrebi za idealom, akcijom i altruizmom: ono će pomagati slabije, hendikepirane, starije, postižući tako izvestan smisao za odgovornost.

 

         

     Vođeno karakterističnom energijom, vaše dete često neće imati osećaj mere, ono je uvek pod pritiskom, užurbano, nervozno. Odmor ga iscrpljuje. To preterivanje će ga dovesti do perioda intezivnog fizičkog i mentalnog zamora. Njegovo telo uvek u službi njegovih ciljeva, ideja i akcija. To je objekat kojim se ono služi , ali na koji ne obraća mnogo pažnje.

                Prema Čoveku-Zodijaku, Ovan, u astrologiji, odgovara glavi, što znači da mu je to slaba tačka. To dete rizika, koje juri kao istoimena životinja, pognute glave  u sve što predstavlja prepreku njegovoj volji da ide napred. Ono ulazi i kroz zatvorena vrata, često ne obazirući se na posledice.

Obično pati od :

  • migrena,
  • sinusa,
  • glavobolja,
  • nerava,
  • upala,
  • groznica,

 

kao beba pati od zubića, zatim alergija, čiji je uzrok najčešće-emotivnost.

Hranite ga pravilno: puno fosfata, vitamina, povrća i voća (šargarepe, rotkve, jabuke, orasi i dr. )

 

                 Šarl Bodler, Ž.P. Belmondo, M. Brando, Klaudija Kardinale, Kazanova, Hitler, Van Gog, Napoleon III, Simon Sinjore, E. Zola, Platon, Jesenjin...

 

 

sadržaj preuzet iz knjige "Horoskop o deci" Olje Bakić, izdavač Arion,1986

 
 
   Adresar
    Izdvajamo     Pomoć   PageRank Checking Icon
 

  Vrtići
  Igraonice
  Školice
  Bebisiting agencije
  Prodavnice i butici
  Pedijatrijske ordinacije

  Eroditelj.rs

   Vesti - Početna
  Roditeljstvo
  Zdravlje
  Pitajte doktora
  Ishrana
  Vodič - kulturna dešavanja
  Dečiji horoskop
  Vodič za dečiju štednju
   MARKETING
  KONTAKT

Napomena: sve informacije i saveti na Vrticiportal.com služe isključivo u informativno-edukativne svrhe. Sadržaj web portala u odredjenim rubrikama koje se bave zdravljem dece, ne  može zameniti odlazak Vašem pedijatru i nije zamena za lekarske preglede i dijagnoze.

 

Copyright © 2009 - 2018 Vrticiportal.com - Junior Shop, trgovina putem interneta i druge usluge - Sva prava zadržana

 
  Kopiranje, umnožavanje ili prenošenje tekstova, moguće je samo uz pismenu saglasnost redakcije sajta vrticiportal.com.
             
Muzička centrala -  online muzički magazinJuniorshop.rs -  internet prodavnica bebi i dečije opreme