Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
    Početna   Ishrana dece   Ishranom protiv svinjskog gripa
 
 alternativna medicina
 NANA - Prava narodna biljka
 

 Jedna od najpoznatijih lekovitih biljaka našeg podneblja je nana. Mada raste samoniklo, kao korov, potpuno je sigurna za upotrebu i veoma dobro sredstvo za ublažavanje raznih zdravstвenih tegoba, a uz sve to, prijatnog je ukusa!

Nana se koristi kao dodatak likerima, sladoledima i kremovima. U letnjim mesecima posebno osvežavaju hladni napici sa nanom. Međutim, ova aromatićna biljka je i veoma koristan začin. Upravo zato što olakšava varenje, nana je odličan dodatak teško svarljivim i masnim jelima.


 
  Ishrana dece - poslednji tekstovi

bebi-zdrava-hrana.jpg
petak, 04 maj 2012
glukozno-fruktozni-sirup.jpg
petak, 30 mart 2012
bananica.jpg
sreda, 20 april 2011
cokolada.jpg
utorak, 01 mart 2011
saveti-za-zdraviju-ishranu.jpg
ponedeljak, 24 januar 2011
deca-i-povrce.jpg
ponedeljak, 24 januar 2011
dete-odbija-hranu.jpg
subota, 09 januar 2010
ishranom-protiv-gripa.jpg
četvrtak, 05 novembar 2009
alergija-na-hranu.jpg
ponedeljak, 07 septembar 2009
gde-su-vitamini.jpg
ponedeljak, 10 avgust 2009
dorucak-obrok.jpg
utorak, 04 avgust 2009
 
 
 
 
.....................
četvrtak, 05 novembar 2009 10:16
Ishrana dece  
 

Ishranom protiv svinjskog gripa


izvor: organvlasti

   Budući da se svinjski grip * h1n1, najverovatnije, širi na isti način kao i ostale vrste gripa, postoji verovatnoća da konzumiranje određene vrste hrane može pomoći u prevenciji i jačanju imuniteta. Prenosimo vam savete  dr.John La Puma, autora knjige "Chef MD's Big Book of Culinary Medicine"  za ishranu u borbi protiv H1N1 virusa gripa..


 

Na prvom mestu, proizvodi bogati sastojkom po imenu Quercetin (bioflavonoid – hranljiva biljna materija, bogata vitaminom C i antioksidansima, odgovorna i za boju biljaka), kao što su jabuke, luk, brokoli, paradajz. Utvrđeno je da ovaj sastojak, zahvaljujući svojim anti-upalnim svojstvima, može pomoći u borbi protiv ovog virusa.

Takođe, hrana bogata vitaminom D je preporučljiva za konzumiranje jer je ovo doba kada vitamina D imamo malo u organizmu, samim tim smo podložniji virusima. Vitamin D je poznat da pospešuje stvaranje antimikrobnih supstanci u telu, tako da njegovo pojačano unošenje može pomoći u prevenciji i borbi od virusa. Mleko, losos, pržena riba (tuna, sardine)…,odlični su izvori ovog vitamina, kao i omege-3 i dobra preporuka.

Sledeća na listi preporuka je dobra, stara pileća supa – tanjir vruće, domaće supe smanjuje sluz i olakšava iskašljavanje. Kombinacija kuvanog povrća i piletine, osim okrepljenja, pomaže u jačanju imuniteta.

Listi je dodat i zeleni čaj – kako doktor La Puma kaže, ovaj čaj je bogat anti-virusnim sastojcima, jer u sebi sadrži viši nivo sastojka po imenu catechin – koji štiti od brojnih bolesti, uključujući bolesti srca, pa čak i rak. Preporuka je da se zeleni čaj svakodnevno konzumira, za jačanje zaštite od gripa, imuniteta i za poboljšanje opšteg zdravlja.
ljute papričice         Jogurt i kefir sa aktivnim živim kulturama su sledeći na listi preporučene hrane doktora la Pume. Probiotici u ovim namirnicama mogu uticati na smanjenje simptoma prehlade i gripa. Preporučuje se i konzumiranje ljutih papričica koje, osim što pomažu u pročišćavanju sinusa, obiluju vitaminom C, koji ima antivirusna svojstva i stimuliše proizvodnju antitela, utičući tako na smanjenje pojave upale pluća, koja se može javiti kao posledica gripe.

U svakom slučaju, zdrava ishrana bogata vitaminima i topli napici najbolji su način da poboljšamo opšte zdravlje, pojačamo imunitet i time umanjimo šansu za dobijanje (svinjskog) gripa i drugih virusa. i.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

 
   Adresar
    Izdvajamo     Pomoć   PageRank Checking Icon
 

  Vrtići
  Igraonice
  Školice
  Bebisiting agencije
  Prodavnice i butici
  Pedijatrijske ordinacije

  Eroditelj.rs

   Vesti - Početna
  Roditeljstvo
  Zdravlje
  Pitajte doktora
  Ishrana
  Vodič - kulturna dešavanja
  Dečiji horoskop
  Vodič za dečiju štednju
   MARKETING
  KONTAKT

Napomena: sve informacije i saveti na Vrticiportal.com služe isključivo u informativno-edukativne svrhe. Sadržaj web portala u odredjenim rubrikama koje se bave zdravljem dece, ne  može zameniti odlazak Vašem pedijatru i nije zamena za lekarske preglede i dijagnoze.

 

Copyright © 2009 - 2018 Vrticiportal.com - Junior Shop, trgovina putem interneta i druge usluge - Sva prava zadržana

 
  Kopiranje, umnožavanje ili prenošenje tekstova, moguće je samo uz pismenu saglasnost redakcije sajta vrticiportal.com.
             
Muzička centrala -  online muzički magazinJuniorshop.rs -  internet prodavnica bebi i dečije opreme