Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
    Početna   ishranom protiv svinjskog gripa
Štampa
četvrtak, 05 novembar 2009 19:48

  ISHRANOM PROTIV    

SVINJSKOG GRIPA

izvor : organvlasti.com
 

 

Budući da se svinjski grip * h1n1 , najverovatnije, širi na isti način kao i ostale vrste gripa, postoji verovatnoća da konzumiranje određene vrste hrane može pomoći u prevenciji i jačanju imuniteta. Ovom tematikom pozabavio se doktor John La Puma, autor knjige "Chef MD's Big Book of Culinary Medicine". Prenosimo Vam njegove savete za ishranu u borbi protiv H1N1 virusa gripa.

Na prvom mestu, proizvodi bogati sastojkom po imenu Quercetin (bioflavonoid – hranljiva biljna materija, bogata vitaminom C i antioksidansima, odgovorna i za boju biljaka),
kao što su jabuke, luk, brokoli, paradajz.

 

paradajz i brokoli

 
 tvrđeno je da ovaj sastojak, zahvaljujući svojim anti-upalnim svojstvima, može pomoći u borbi protiv ovog virusa.
 Takođe, hrana bogata vitaminom D je preporučljiva za konzumiranje jer je ovo doba kada vitamina D imamo malo u organizmu, samim tim smo podložniji virusima. Vitamin D je poznat da pospešuje stvaranje antimikrobnih supstanci u telu, tako da njegovo pojačano unošenje može pomoći u prevenciji i borbi od virusa. Mleko, losos, pržena riba (tuna, sardine)…,odlični su izvori ovog vitamina, kao i omege-3 i dobra preporuka.

Sledeća na listi preporuka je dobra, stara pileća supa – tanjir vruće, domaće supe smanjuje sluz i olakšava iskašljavanje. Kombinacija kuvanog povrća i piletine, osim okrepljenja, pomaže u jačanju imuniteta.

Listi je dodat i zeleni čaj – kako doktor La Puma kaže, ovaj čaj je bogat anti-virusnim sastojcima, jer u sebi sadrži viši nivo sastojka po imenu catechin – koji štiti od brojnih bolesti, uključujući bolesti srca, pa čak i rak. Preporuka je da se zeleni čaj svakodnevno konzumira, za jačanje zaštite od gripa, imuniteta i za poboljšanje opšteg zdravlja.
ljute papričice Jogurt i kefir sa aktivnim živim kulturama su sledeći na listi preporučene hrane doktora la Pume. Probiotici u ovim namirnicama mogu uticati na smanjenje simptoma prehlade i gripa. Preporučuje se i konzumiranje ljutih papričica koje, osim što pomažu u pročišćavanju sinusa, obiluju vitaminom C, koji ima antivirusna svojstva i stimuliše proizvodnju antitela, utičući tako na smanjenje pojave upale pluća, koja se može javiti kao posledica gripe.
U svakom slučaju, zdrava ishrana bogata vitaminima i topli napici najbolji su način da poboljšamo opšte zdravlje, pojačamo imunitet i time umanjimo šansu za dobijanje (svinjskog) gripa i drugih virusa.
 << Prethodni tekst Sledeći tekst >>

 

 
 
   Adresar
    Izdvajamo     Pomoć   PageRank Checking Icon
 

  Vrtići
  Igraonice
  Školice
  Bebisiting agencije
  Prodavnice i butici
  Pedijatrijske ordinacije

  Eroditelj.rs

   Vesti - Početna
  Roditeljstvo
  Zdravlje
  Pitajte doktora
  Ishrana
  Vodič - kulturna dešavanja
  Dečiji horoskop
  Vodič za dečiju štednju
   MARKETING
  KONTAKT

Napomena: sve informacije i saveti na Vrticiportal.com služe isključivo u informativno-edukativne svrhe. Sadržaj web portala u odredjenim rubrikama koje se bave zdravljem dece, ne  može zameniti odlazak Vašem pedijatru i nije zamena za lekarske preglede i dijagnoze.

 

Copyright © 2009 - 2018 Vrticiportal.com - Junior Shop, trgovina putem interneta i druge usluge - Sva prava zadržana

 
  Kopiranje, umnožavanje ili prenošenje tekstova, moguće je samo uz pismenu saglasnost redakcije sajta vrticiportal.com.
             
Muzička centrala -  online muzički magazinJuniorshop.rs -  internet prodavnica bebi i dečije opreme