Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
 
    Početna   novogodisnji program   Novogodišnje čestitke pisane rukom
četvrtak, 02 decembar 2010 11:53
  Nova godina i  Božić  
 

Čestitke pisane rukom


 pripremila: Dušica Vujčić Popović
 
Do skora je bilo nezamislivo da nam pripreme Novogodišnjih  i Božićnih praznika prođu, a da deo vremena ne provedemo tražeći i razmišljajući koje ćemo čestitke poslati našim najbližima, familiji, prijateljima kumovima i kakvu ćemo im srdačnu želju sročiti. Danas tome ne pridajemo gotovo uopšte ili pridajemo vrlo malo pažnje i to kroz nove vidove komunikacija.
 

 

    Nekada su “Pošte Srbije" zbog obima posla tokom praznika angažovale po 300 studenata po sezoni jer drugačije nisu mogli da postignu isporuku čestitki na vreme, bilo je čak po 3-4 miliona čestitki tokom Novogodišnjih praznika. Danas je broj novogodisnjih čestitki koji se šalje desetostruko manji, a samo 30% od tog broja šalju gradjani, što je dovoljan podatak da ovaj divan običaj polako jenjava.

     Poslednjih godina, pogotovo sa razvojem mobilne telefonije i ekspanzije interneta ,
broj tradicionalnih čestitki poslatih poštom je sve manji.  Današnja praksa su  čestitke putem SMS-a, MMS-a, ili slanje elektronskih čestitki preko e-maila. Neposredno posle novogodišnje ponoći i u narednim danima sve do Božića, na raspolaganju je gomila pripremljenih, istovetnih poruka, koje su uglavnom namenjene masi, jednostavno skinute sa interneta, ili prosledjene od onih koje su upravo dobijene : 

Dok čitaš poruku ovu i čekaš godinu Novu, iz mog srca primi želju, dočekaj je u veselju. Nek ti je život pun sreće i snova, nek ti je srećna godina Nova.

     Prema podacima Telekoma Srbija, za dva dana tokom novogodišnjih praznika 2009/2010 kroz mrežu MTS-a  razmenjeno je 115 miliona SMS i MMS poruka,  a samo u novogodišnjoj noći, od 20 časova 31. decembra do 8 sati ujutru 1. januara 2010. godine, preko 51 milion čestitki i lepih želja. Pa ipak, iako je ovaj podatak itekako impozantan, da li ovakav vid komunikacije ima vrednost, može li zameniti čestitku pisanu rukom, može li se ovakva poruka ostaviti u ormanu ili pročitati nakon 10-15 godina ? Teško.

    Sve je počelo 1843. godine, kada je u Londonu britanac Henri Kol želeo da uradi nešto drugačije, pa je, umesto pisma, na slici porodice, koja nazdravlja, na engleskom napisao: "Srećan Božić i srećna Nova godina." Takvu čestitku poslao je prijateljima. I tada se znalo da ovo veselo parče kartona može da ima moć. To je dokazao američki predsednik Abraham Linkoln. Tokom Građanskog rata, na čestitki se pojavio lik Deda Mraza u uniformi vojnika Severa, kojima je to podiglo moral.  I danas  se iz Bele kuće šalju čestitke i to oko milion čestitki svake godine, a ako je u pitanju izborna godina, onda i do milion i po.

   

Unicef nova kolekcija 2010

Početkom pedesetih godina pojavile su se UNICEF-ove čestitke. Prvu čestitku nacrtala je češka učenica, Jitka Samkova, da bi izrazila svoju zahvalnost za hranu, odeću i riblje ulje koje je UNICEF poslao deci u njenom selu  tokom oštre zime 1946-47. godine. UNICEF je reprodukovao taj crtež prvo u vidu postera, a zatim kao čestitku koju će UNICEF zvanično koristiti. Jednostavan gest zahvaljivanja na kartonu zaslužan je za pokretanje  Programa prikupljanja sredstava  za određeni cilj u UNICEF-u.

     S toga ukoliko se ipak odlučite da ove godine obnovite ovu divnu tradiciju, da uputite lepu pisanu reč, da pokažete nekome kako ste odvojili vreme misleći na njega, sigurni smo da ćete tim gestom obradovati vaše najmilije,  i ponovo probuditi onaj stari Novogodišnji i Božićni duh koji nas  je nekad krasio. I zato ćemo Vas odmah uputiti na mesto na kome možete da pogledate i izaberete najlepše čestitke. Ne žurite u tome.

Srećne Novogodišnje i Božićne praznike

želi Vam vrticiportal.com TIM

 

UNICEF shop » Nova kolekcija » Čestitke » 

BOŽIĆNE PRIPREMEBOŽIĆNE PRIPREMECena: 690.00 din.


Elegancija i magija priprema za slavlje svakoga će dovesti u praznično raspoloženje!
Deset čestitki, 11 x 15,5 cm, pet motiva na reljefnom belom papiru sa zlatnom folijom. Uz odgovarajuće koverte

 

BOŽIĆNA SVETLOST


Cena: 580.00 din.


Popularni favorit UNICEFa: ove godine novi umetnik beleži magični osećaj čudesa dok se sjajno Badnje veče otvara pod zvezdama.
Deset čestitki, 11 x 15,5 cm, pet motiva na sjajnom papiru sa visoko sjajnim/UV lakom


 

ZIMA NA SELUZIMA NA SELU


Cena: 580.00 din.


Pošaljite tople želje ovim tradicionalnim zimskim prizorima radosti prazničnih aktivnosti
Deset čestitki, 15,5 x 11 cm, pet motiva na sjajnom papiru sa sjajnim lakom


 

PORODICE ŽIVOTINJAPORODICE ŽIVOTINJA


Cena: 580.00 din.


Vreme praznika je vreme za porodicu! Izrazite svoje misli o zajedništvu veselim porodicama životinja u ovoj popularnoj zbirci rađenoj samo za UNICEF. Deset čestitki, 11 x 15,5 cm, pet motiva na sjajnom papiru sa sjajnim lakom.


 

VREME RADOSTIVREME RADOSTI


Cena: 600.00 din.

Novim, savremenim motivom ove stvarno posebne čestitke sa umetnutim detaljima nose praznično raspoloženje koje porodicu okuplja za Božić. Šest čestitki, 17,5 x 11,7 cm, 2 motiva na sjajnom papiru sa lakom, presavijeno i umetnuto

 

KRISTALI I LEDKRISTALI I LED


Cena: 580.00 din.


Lepota prirode daje modernu osnovu za vaše zimske poruke.
Deset čestitki, 11,7 x 17,5 cm, dva motiva na sjajnom papiru sa sjajnim lakom.


 
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

 
   Adresar
    Izdvajamo     Pomoć   PageRank Checking Icon
 
  Vrtići
  Igraonice
  Školice
  Bebisiting agencije
  Prodavnice i butici
  Pedijatrijske ordinacije
   Vesti - Početna
  Roditeljstvo
  Zdravlje
  Pitajte doktora
  Ishrana
  Vodič - kulturna dešavanja
  Dečiji horoskop
  Vodič za dečiju štednju
   MARKETING
  KONTAKT

Napomena: sve informacije i saveti na Vrticiportal.com služe isključivo u informativno-edukativne svrhe. Sadržaj web portala u odredjenim rubrikama koje se bave zdravljem dece, ne  može zameniti odlazak Vašem pedijatru i nije zamena za lekarske preglede i dijagnoze.

 

Copyright © 2009 - 2018 Vrticiportal.com - Junior Shop, trgovina putem interneta i druge usluge - Sva prava zadržana

 
  Kopiranje, umnožavanje ili prenošenje tekstova, moguće je samo uz pismenu saglasnost redakcije sajta vrticiportal.com.
             
Muzička centrala -  online muzički magazinJuniorshop.rs -  internet prodavnica bebi i dečije opreme