Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
    Početna   Vodic kroz deciju stednju

 
 

Dečija štednja u bankama
  

 

 

 


 


vrednost-novca-deca.jpg
sreda, 06 jul 2011 10:55
dzeparac.jpg
ponedeljak, 08 jun 2009 12:11
 
  štednja za decu  
 
Dečija štednja
Da li deca mogu da štede?
Vrste štednje
Pregled po bankama


Dečija štednja - ulažite u decu

Da li ćete dete obezbediti kroz štednju u banci, ili ćete se odlučiti za neke od vidova osiguranja koje će Vašem detetu u 20-oj godini ili ranije omogućiti samostalnost , ili ćete napraviti kombinaciju ova dva, zavisi od vas. Ne zaboravite da se u svakom momentu štedi i ukoliko svedete svoju potrošnju na racionalan nivo.

Štednja za decu
  NAJČEŠĆA PITANJA


1. Da li deca mogu da štede u banci ?
2. Šta mi je potrebno da bih otvorio/la štednu knjižicu na ime deteta ?
3. Da li detetu štednu knjižicu mogu da otvore stric, tetka, baba ili deda ?
4. Da li dete samo može da podigne novac iz banke sa računa koji glasi na njegovo/njeno ime ?
5. Koje su najčešće vrste štednje ?
6. Šta ako mi novac zatreba pre isteka ugovorenog roka kod oročene štednje ?
7. Da li je svejedno u kojoj banci štedim ?
8. Da li je potrebno mnogo novca da bi se štedelo u banci ?
9. Koja institucija u Srbiji garantuje za novac mog deteta u banci ?

 


  Da li deca mogu da štede u banci


 
Deca mogu da štede u banci, ali im je za to potreban roditelj kao zakonski zastupnik. Samo roditelji ili zakonski staratelji mogu da otvaraju štedne račune u ime svoje dece.Roditelji bi trebalo da stvore naviku kod dece da sama štede. Dete može u svojoj kasici skupljati novac, a zatim ga zajedno sa roditeljem odneti u banku.
 

  Šta mi je potrebno da bih otvorio/la štednu knjižicu na ime deteta ?


 

U većini banaka potrebno je da ponesete ličnu kartu i izvod iz matične knjige rodjenih svog mališana. U slučaju da račun otvara zakonski staratelj, pored lične karte i izvoda, mora dostaviti i dokument kojim se dokazuje starateljstvo nad maloletnim licem.


  Da li detetu štednu knjižicu mogu da otvore ujak, stric, tetka, baba ili deda ?Samo roditelji i zakonski staratelji mogu da otvaraju štedne račune u ime maloletnih lica.

Ukoliko želite da svom malom setriću, bratancu ili unuku otvorite štednu knjižicu na koju ćete mu uplaćivati odredjeni iznos novca npr. za svaki rodjendan, moraćete da zamolite njegove roditelje ili staratelje da u ime deteta otvore račun štednje, a Vas da ovlaste po računu kako bi mogli da vršite uplate.

  Da li dete samo može da podigne novac iz banke sa računa koji glasi na njegovo/njeno ime ?Ukoliko je dečija štednja u pitanju, samo roditelj, zakonski staratelj ili ovlašćeno lice imaju pravo raspolaganja sredstvima sa računa. Dakle do navršenih 18 godina deca nemaju pravo raspolaganjem sredstvima sa bilo kakvih računa. Zastupnik i ovlašćena lica imaju pravo obavljanja transakcija po tom računu sve do momenta punoletstva vlasnika računa, odnosno deteta.


  Koje su najčešće vrste štednje ?
Štednja po videnju i oročena štednja su najčešći oblici štednje u bankama. Evo u čemu je glavna razlika :

  • Štednja po viđenju ( štedna knjižica ) – je takav oblik štednje gde sredstvima raspolažete bez ikakvih ograničenja, preciznije, ukoliko vam je novac potreban možete ga podići odmah bez promene kamatne stope, a kamata je po pravilu manja nego kod oročene štednje jer banka ne može sigurno da računa na novac koji ste ostavili kod njih.
  • Oročena štednja – je takav tip štednje gde novac ulažete na unapred određeni fiksni period. Kamata kod oročene štednje je veća od kamate za štednju po viđenju.

Šta ako mi novac zatreba pre isteka ugovorenog roka kod oročene štednje ?
Ukoliko Vam novac zatreba pre isteka ugovorenog roka, i morate da prevremeno razoročite sredstva, banka će vam umanjiti kamatu na nivo kamate štednje po vidjenju. To je korektan stav banke prema klijentu, da ne bude zabune. Kod određenih banaka može se desiti da novac uopšte ne možete podići, ili iako vam i dozvole da ga podignete umanjiće vam iznos osnovice, tjs iznos koji ste uložili, za odredjeni procenat, a kamatu nećete ni dobiti. To se zove poslovna politika banaka, a vi morate napraviti najpametniji izbor.

  Da li je svejedno u kojoj banci štedim ?


 

Nije svejedno...povoljne uslove za štednju ne čini isključivo visoka kamata. Sigurnost depozita, povoljna kamata, odgovarajući rok, i pre svega korektan odnos prema klijentima su neki od kriterijuma izbora banke kojoj ćete poveriti novac namenjen vašem mališanu.
Odaberite banku koja uliva poverenje, jer je to glavni adut njihovog poslovanja.


Da li je potrebno mnogo novca da bi se štedelo u banci ?Ne morate imati velike iznose novca da bi štedeli. Možete izdvajati manje, ali redovne iznose. Od Vaših prihoda, navika, potreba, odgovornosti zavisi koliko ćete štedeti...

Najbitnije je da stvorite kod sebe i svog deteta naviku da štedite.


  Koja institucija u Srbiji garantuje za novac mog deteta u banci ?


 

Agencija za osiguranje depozita je specijalizovana državna institucija čiju osnovnu delatnost čini osiguranje depozita . Osiguranje depozita ima za cilj zaštitu deponenata u slucaju prestanka rada banke. Osigurani iznos je do 50.000 evra, i odnosi se pojedinačno na deponenta na nivou jedne banke...

Pored toga postoji i obaveza banaka da izdvajaju obavezne rezerve kod Narodne banke Srbije.

 

 
 
   Adresar
    Izdvajamo     Pomoć   PageRank Checking Icon
 

  Vrtići
  Igraonice
  Školice
  Bebisiting agencije
  Prodavnice i butici
  Pedijatrijske ordinacije

  Eroditelj.rs

   Vesti - Početna
  Roditeljstvo
  Zdravlje
  Pitajte doktora
  Ishrana
  Vodič - kulturna dešavanja
  Dečiji horoskop
  Vodič za dečiju štednju
   MARKETING
  KONTAKT

Napomena: sve informacije i saveti na Vrticiportal.com služe isključivo u informativno-edukativne svrhe. Sadržaj web portala u odredjenim rubrikama koje se bave zdravljem dece, ne  može zameniti odlazak Vašem pedijatru i nije zamena za lekarske preglede i dijagnoze.

 

Copyright © 2009 - 2018 Vrticiportal.com - Junior Shop, trgovina putem interneta i druge usluge - Sva prava zadržana

 
  Kopiranje, umnožavanje ili prenošenje tekstova, moguće je samo uz pismenu saglasnost redakcije sajta vrticiportal.com.
             
Muzička centrala -  online muzički magazinJuniorshop.rs -  internet prodavnica bebi i dečije opreme