Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
 
    Početna   Zdravlje DECE   upala krajnika zapaljenje Tonzilarni problemi kod dece


Poslednji tekstovi


nadutost-trudnica.jpg
četvrtak, 24 januar 2013 08:04
dojenje-majcino-mleko.jpg
četvrtak, 24 januar 2013 07:56
sistematski-pregledi-mediko.jpg
sreda, 31 oktobar 2012 10:46
upala-uha.jpg
ponedeljak, 25 jun 2012 16:10
opustite-se-u-trudnoci.jpg
ponedeljak, 18 jun 2012 09:59
kozje-mleko.jpg
sreda, 14 mart 2012 12:09
zastitite-decu-od-sunca.jpg
četvrtak, 14 jul 2011 10:00
infektivna-mononukleoza.jpg
sreda, 06 jul 2011 14:32
lajmska-bolest-ujed-krpelja.jpg
nedelja, 22 maj 2011 15:08
alergijski-rinitis-kod-dece.jpg
sreda, 23 mart 2011 08:52
virusne-infekcije-kod-dece.jpg
subota, 26 februar 2011 11:59
dijareja-kod-odojcadi.jpg
utorak, 01 februar 2011 09:55
treci-krajnik.jpg
subota, 11 decembar 2010 16:24
images/stories/articles.jpg
petak, 03 septembar 2010 14:48
vakcinacija-dece.jpg
petak, 03 septembar 2010 12:27
povisena-temperatura.jpg
sreda, 28 jul 2010 11:19
streptokokna-upala-grla-ton.jpg
sreda, 02 jun 2010 12:42
ekcem-kod-dece.jpg
četvrtak, 27 maj 2010 14:09

  Važni telefoni :

Hitna pomoć, 94

UDK Tiršova, 011/2060-777

Institut za majku i dete, 603-022

GAK "Narodni front", 644-955

Dežurne apoteke  9821

Dežurna stom. služba, 4441-413

Institut za neonatologiju, 3610-907

Klinički centar , 3617-777 ; 618-444

Noćna ambulanta "Zemun", 106-146

Noćna ambulanta , 3282-351

Štampa El. pošta
četvrtak, 24 decembar 2009 12:41


Tonzilarni problemi kod dece

Piše: dr sci med Ivan Baljošević

Služba za dečiju otorinolaringologiju, Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije, Beograd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U dečjem uzrastu jedan od najčešćih uzroka dolazaka dece kod otorino-laringologa ili pedijatra su česti recidivirajući tonzilizisi (upale nepčanih krajnika).

Oni su posledica multifaktorijalne etiologije, ali ukoliko se isključi hirurško lečenje, broj recidivirajućih akutnih tonzilitisa i pratećih komplikacija treba svesti na manji broj. To podrazumeva pored uklanjanja poznatog uzroka, smanjivanje intenziteta simptoma tonzilitisa i »uvećanih« krajnika kod dece.".

 Pored čestih upala, kod dece, nefunkcionalni krajnici mogu dovesti do otežanog disanja a time do poremećaja sna i dnevne koncentracije sa zamorom, do otežanog gutanja što dovodi do slabije uhranjenosti i nenapredovanja deteta, izmene govora, neprijatnog zadaha...

Uvećanje tonzila, bilo kog porekla, zahteva lečenje, jer su tonzile prvi odbrambeni štit od delovanja spoljašnih infektivnih agenasa na ljudski organizam. Svetski trend je smanjenje indikacija za tozilektomiju, zbog čega se sve više koriste prirodni preparati koji su efikasni u prevenciji  recidiva akutnih tonzilitisa i smanjenju kliničkih simptoma uvećanih i izmenjenih tonzila.

Koja je funkcija tonzila?

Tonzile imaju zaštitnu funkciju i predstavljaju deo imunološkog sistema. Često se kaže da predstavljaju prvu liniju odbrane organizma od infekcije. Smatra se da faringealna tonzila učestvuje u analizi svih stranih čestica koje prilikom disanja ulaze u naš organizam. Sa druge strane, nepčane tonzile su tako smeštene da uzorak svakog zalogaja hrane mora ući u tonzilarne kripte. Analiza svih stranih elemenata, tj. antigena dovodi do razvoja T i B limfocita u limfnim čvorovima vrata i razvijanja imunog odgovora.
Tako je i hronična upala tonzila posledica defekta u lokalnom intratonzilarnom odbrambenom mehanizmu.

Koji su najčešći uzročnici tonzilarnih infekcija?

Preko 80% svih upala tonzila započinju kao virusne infekcije. Te su infekcije naročito česte kod dece mlađe od 3 godine. Najčešći izazivači su rinovirusi, adenovirusi, kao i virusi influence i parainfluence.
Međutim, virusne infekcije mogu se često komplikovati bakterijskim infekcijama.
Treba napomenuti da gornji disajni putevi ne predstavljaju potpuno sterilnu sredinu, jer se tu nalazi veliki broj mikroorganizama. U slučajevima pada imuniteta bakterije koje inače pripadaju normalnoj flori mogu postati izazivači infekcija. Izolaciji patogenog Beta hemolitičkog streptokoka pridajemo poseban značaj. Ova bakterija može da izazove i oštećenja drugih organa, kao što su bubrezi, srce ili zglobovi, a pretpostavlja se da su ulazna vrata infekcije upravo tonzile. Takođe i Hemofilus influence može da uzrokuje nastanak teške, invazivne infekcije koja zahvata i druge organe u telu.

 

Koji su medikamentozni načini lečenja upale tonzila?

Svaka bakterijska upala tonzila leči se antibioticima. Odluku o ovoj vrsti lečenja donosimo na osnovu kliničkog nalaza i pozitivnog nalaza brisa i ždrela. Antibiotskom terapijom se izlečenje ubrzava, a sprečava se i razvoj mogućih komplikacija kao što su peritonzilarni apsces ili reumatska groznica. I danas se lečenje  započinje penicilinskim preparatima i to u obliku sirupa, kapsula ili tableta.

Prilikom prepisivanja antibiotika treba voditi računa o tome da li je pacijent u skorije vreme uzimao neke antibiotike. Na taj način se izbegava ponavljanje terapije i povećava se mogućnost izlečenja. Prva kontrola se vrši tri dana posle početka terapije. Za to vreme bi trebalo da dođe do delimičnog povlačenja simptoma bolesti i poboljšanja opšteg stanja.

 Ukoliko to nije slučaj treba promeniti antibiotik. Tada se prelazi na lekove šireg antibakterijskog spektra, kao što su cefalosporini I i III generacije (cefuroksim, cefaklor, cefopodoksin itd). Lečenje traje 10 dana. U slučaju da je pacijent alergičan na penicilinske preparate, primenjuju se eritromicin, azitromicin, kao i spomenuti cefalosporini.

Danas se u cilju sprečavanja ponavljanih infekcija tonzila mogu primeniti pojedini registrovani prirodni, homeopatski preparati, kao na pr. Tonsilotren. Preparat treba uzimati najmanje dva meseca. U našoj praksi, imamo veoma dobra iskustva sa ovom vrstom preventivne terapije.

 

 
     ŠTA SU TO TONZILE ?
 
 Tonzile predstavljaju nakupine limfnog tkiva koje se nalaze na ulazu u digestivne i respiratorne puteve. Razlikujemo faringealnu tonzilu ili tzv. »treći krajnik« koji se nalazi iza i iznad mekog nepca na zadnjem zidu ždrela, zatim nepčane tonzile koje su smeštene između nepčanih lukova i jezičnu tonzilu koja se nalazi iza baze jezika. Sve ove strukture su međusobno povezane u tzv. Waldeyerov prsten. Posle rođenja količina limfnog tkiva u organizmu se menja, tako da je i veličina tonzila različita u različitim uzrastima. Faringealna tonzila maksimalnu razvijenost dostiže u drugoj godini života, zatim postepeno nestaje do 12 godine. Palatinalne tonzile su najveće između 4 i 8 godine, a posle 18 godine polako atrofiraju...

 Koje su indikacije za hirurški tretman? 

Najvažnije indikacije za hirurško lečenje su:


  ponavljane infekcije tonzila i
  uvećanje tonzila koje izaziva otežano disanje i gutanje

Pod ponavljanim infekcijama tonzila podrazumevamo najmanje 5 infekcija godišnje.

Infekcije se obično razvijaju u jesen i zimu u periodu vlažnog i hladnog vremena. Povezane su sa boravkom deteta u kolektivu i sa slabijim unošenjem hrane. Ne treba zanemariti ni genetsku sklonost ka oboljenjima tonzila. U svim tim slučajevima može se reći da su tonzile osnovno žarište infekcije, pa ih treba ukloniti hirurškim putem.
 
Ponekada je i izrazita hipertrofija tonzila razlog za operaciju. Tada tonzile predstavljaju mehaničku prepreku za prolazak hrane i vazduha. Najčešći simptomi su spavanje otvorenih usta i hrkanje, a u težim slučajevima i povremeni prekidi u disanju. Takva deca su obično mršava i bleda, jer ne mogu normalno da unose hranu. U drastičnim slučajevima dolazi i do hipertrofije srčanog mišića. Posle operacije tonzila svi opisani simptomi nestaju, a dete počinje ubrzano da raste i da se razvija.
 
 
   Adresar
    Izdvajamo     Pomoć   PageRank Checking Icon
 

  Vrtići
  Igraonice
  Školice
  Bebisiting agencije
  Prodavnice i butici
  Pedijatrijske ordinacije

  Eroditelj.rs

   Vesti - Početna
  Roditeljstvo
  Zdravlje
  Pitajte doktora
  Ishrana
  Vodič - kulturna dešavanja
  Dečiji horoskop
  Vodič za dečiju štednju
   MARKETING
  KONTAKT

Napomena: sve informacije i saveti na Vrticiportal.com služe isključivo u informativno-edukativne svrhe. Sadržaj web portala u odredjenim rubrikama koje se bave zdravljem dece, ne  može zameniti odlazak Vašem pedijatru i nije zamena za lekarske preglede i dijagnoze.

 

Copyright © 2009 - 2018 Vrticiportal.com - Junior Shop, trgovina putem interneta i druge usluge - Sva prava zadržana

 
  Kopiranje, umnožavanje ili prenošenje tekstova, moguće je samo uz pismenu saglasnost redakcije sajta vrticiportal.com.
             
Muzička centrala -  online muzički magazinJuniorshop.rs -  internet prodavnica bebi i dečije opreme