Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
    Početna   Pedijatrijske ordinacije   INSTITUT ZA NEONATOLOGIJU


INSTITUT ZA NEONATOLOGIJU

INSTITUT ZA NEONATOLOGIJU


Ulica : Kralja Milutina 50
Grad : Beograd
Email : office@neonatologija.rs
Web sajt : http://www.neonatologija.rs
Kontakt : 011/36 30 101
Mobilni :


O Nama :
 

 
Poštovani roditelji,
Želimo da Vas upoznamo sa osnovnim principom lečenja i nege vaše bebe koja je primljena u Institut za neonatologiju.
U našu ustanovu se iz porodilišta primaju novorođenčad kojoj je neophodno dalje lečenje. To su pre svega prevremeno rođene bebe, bebe veoma male težine i teško bolesne bebe rođene na vreme.Zašto vaša beba zahteva specijalnu negu?
Prevremeno rođena beba bi još uvek trebalo da bude u majčinom stomaku i nije sposobna da se samostalno prilagodi životu u spoljnoj sredini.
Osim prevremeno rođenih beba, posebnu negu i lečenje zahtevaju i bebe koje imaju malu telesnu težinu za svoj uzrast, kao i bebe rođene na vreme, ali sa nekim zdravstvenim problemom.
Zahvaljujući savremenim metodama lečenja i složenoj tehnologiji, danas i veoma nezrela deca ili deca veoma male težine na rođenju imaju šansu da prežive.

Uzroci prevremenog rađanja
Trudnoća normalno traje 40 nedelja. Prevremeno rođena beba je rođena pre isteka 37. nedelje trudnoće.
Uzroci prevremenog rođenja mogu biti različiti:


- bolest majke (različite akutne ili hronične bolesti, urođene anomalije, povrede, stres...),
- poremećaji koji su direktno vezani za stanje bebe (infekcije, nasledna oboljenja, razvojni poremećaji...),
- socio-ekonomske prilike i drugo.


Nažalost, pravi uzrok prevremenog rođenja najčešće ostaje nepoznat.

       
Spoljne karakteristike prevremeno rođene bebe
Prvi susret sa bebom je uvek praćen snažnim emocijama, a susret sa prevremeno rođenom bebom može da Vas iznenadi.
Osnovna karakteristika prevremeno rođene bebe je opšta nezrelost organa i sistema koji su važni za život. Bebina koža je tanka i prekrivena finim dlačicama, a krvni sudovi ispod nje su još uvek vidljivi. Mišići i potkožno masno tkivo su slabije razvijeni, pa beba izgleda "sitno i mršavo".
Vremenom će beba sazrevati, napredovati, rasti i dobijati izgled deteta rođenog u terminu.

       
Prijem bebe
Vaša beba može biti primljena na Odeljenje intenzivne nege ili na jedno od Prijemnih odeljenja poluintenzivne nege.
Po stabilizaciji opšteg stanja bebe mogu biti prevedene na jedno od tri odeljenja poluintenzivne nege. Zato ne treba da budete uplašeni ili iznenađeni ukoliko u toku posete ili poziva saznate da Vam je dete prevedeno na neko drugo odeljenje.

       
Inkubator
Inkubator je neophodan za negu novorođenčadi veoma male težine i životno ugrožene novorođenčadi. U prvim danima života prevremeno rođena beba ima nezreo sistem regulacije temperature tela, pa bez podešavanja temperature spoljne sredine ne može da održava normalnu telesnu temperaturu. U inkubatoru se lakše podešava temperatura i vlažnost spoljne sredine. Takođe, inkubator predstavlja izolovanu sredinu i na taj način štiti bebu od mogućih infekcija.
Dakle, inkubator obezbeđuje najbolje moguće okruženje za negu nezrele i bolesne novorođenčadi i nema nikakvog uticaja na njihov vid.

       
Aparati za veštačko disanje
Nezrelost prevremeno rođene bebe se često ispoljava i otežanim disanjem ili zastojem disanja.
Aparati koji omogućavaju disanje u ovakvim situacijama su respirator ("veštačka pluća") i CPAP. Za rad sa ovakvim aparatima potrebno je veliko znanje, veština i iskustvo koje naši timovi stručnjaka poseduju. Bez ovih aparata mnoge bebe ne bi preživele.

       
Monitori
Monitori su aparati koji prate osnovne (vitalne) funkcije organizma: rad srca, disanje i krvni pritisak bebe. Oni su povezani posebnim "žicama" na čijim su krajevima senzori koji su u kontaktu sa bebinom kožom. To roditeljima najčešće deluje zastaršujuće, međutim, te "žice" samo ostvaruju kontakt između bebe i aparata koji prate promene u radu organa, što je veoma važno za kontrolu zdravstvenog stanja pacijenta.
       
Sonda
Zbog nedostatka ili veoma slabog refleksa sisanja kod prevremeno rođene dece je otežano gutanje i usklađivanje gutanja sa disanjem, pa tako postoji i problem hranjenja bebe. Ishrana može biti otežana i usled nekog drugog medicinskog problema.
 U takvim slučajevima mleko se unosi tankom plastičnom cevčicom – sondom, koja se kroz usta ili nos uvodi u želudac.

       
Intravenska linija
Bebi je svakodnevno potrebna određena količina tečnosti, energetskih i gradivnih materija kao i lekovi koji se u prvim danima unose putem vene. Zato je često u venu postavljena igla na koju se nastavlja infuzioni sistem (infuzija).
       
Fototerapija
Ukoliko je kod bebe došlo do pojave žutice (koja se prati na osnovu vrednosti bilirubina) uključuje se fototerapija – terapija specijalnim plavim svetlom. Oči bebe se pokrivaju gazom. Tokom fototerapije beba se ne povija jer je potrebno izložiti što veću površinu kože svetlu. Ova svetlost nije štetna.
       

Šator za kiseonik
Ukoliko je bebi potrebna dodatna količina kiseonika, on se daje preko plastične cevi sprovedene u "šator" – plastičnu kutiju koja se postavlja oko bebine glave.

Kako Vi možete pomoći svojoj bebi?
Vašoj bebi treba mnogo pažnje, nežnosti i topline. Zato je često posećujte i ostvarite blizak kontakt sa njom, dodirujte je, tepajte joj. Beba će zapamtiti taj dodir i boju vašeg glasa. To pomaže i njoj i nama.
Nakon rođenja, u prvih nekoliko dana, kod svake bebe uobičajeno dolazi do gubitka težine. Taj gubitak je nešto veći kod prevremeno rođene dece, a postizanje porođajne telesne težine može da traje nešto duže u odnosu na decu rođenu na vreme. To se dešava iz više razloga: bebe imaju male energetske rezerve, često imaju teškoće pri hranjenju zbog nerazvijenog ili nedovoljno razvijenog refleksa sisanja ili sistema za varenje hrane.
Vaša beba zahteva specijalnu ishranu. Najbolja hrana za nju je majčino mleko. Iz tog razloga je vrlo važno da majka razvije laktaciju i održava mleko dok ne bude spremna za prijem na Odeljenje majki. Uslov za prijem je da majka bude oporavljena od porođaja i da obavi potrebna laboratorijska ispitivanja.
Pri prvom kontaktu se obratite sestri zaduženoj za kontakt sa roditeljima u Prijemnoj ambulanti da bi Vam objasnila šta treba da učinite da biste što pre bili primljeni uz svoju bebu.

       
Po prijemu majke u Institut za neonatologiju
Po prijemu dobijate priliku da budete uz svoju bebu i da učestvujete u ishrani i nezi. Svaka kap vašeg mleka je od neprocenjivog značaja za svako novorođenče, a naročito kada je ono prevremeno rođeno ili bolesno.
Beba još uvek ne može da sisa i pomoću sonde dobija vaše mleko koje se skuplja izmalazanjem.

      

 

  Poseta: 7955
 
   Adresar
    Izdvajamo     Pomoć   PageRank Checking Icon
 

  Vrtići
  Igraonice
  Školice
  Bebisiting agencije
  Prodavnice i butici
  Pedijatrijske ordinacije

  Eroditelj.rs

   Vesti - Početna
  Roditeljstvo
  Zdravlje
  Pitajte doktora
  Ishrana
  Vodič - kulturna dešavanja
  Dečiji horoskop
  Vodič za dečiju štednju
   MARKETING
  KONTAKT

Napomena: sve informacije i saveti na Vrticiportal.com služe isključivo u informativno-edukativne svrhe. Sadržaj web portala u odredjenim rubrikama koje se bave zdravljem dece, ne  može zameniti odlazak Vašem pedijatru i nije zamena za lekarske preglede i dijagnoze.

 

Copyright © 2009 - 2018 Vrticiportal.com - Junior Shop, trgovina putem interneta i druge usluge - Sva prava zadržana

 
  Kopiranje, umnožavanje ili prenošenje tekstova, moguće je samo uz pismenu saglasnost redakcije sajta vrticiportal.com.
             
Muzička centrala -  online muzički magazinJuniorshop.rs -  internet prodavnica bebi i dečije opreme