Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
    Početna   Ishrana dece   Ko je izmislio bananicu?
 
 alternativna medicina
 NANA - Prava narodna biljka
 

 Jedna od najpoznatijih lekovitih biljaka našeg podneblja je nana. Mada raste samoniklo, kao korov, potpuno je sigurna za upotrebu i veoma dobro sredstvo za ublažavanje raznih zdravstвenih tegoba, a uz sve to, prijatnog je ukusa!

Nana se koristi kao dodatak likerima, sladoledima i kremovima. U letnjim mesecima posebno osvežavaju hladni napici sa nanom. Međutim, ova aromatićna biljka je i veoma koristan začin. Upravo zato što olakšava varenje, nana je odličan dodatak teško svarljivim i masnim jelima.


 
  Ishrana dece - poslednji tekstovi

bebi-zdrava-hrana.jpg
petak, 04 maj 2012
glukozno-fruktozni-sirup.jpg
petak, 30 mart 2012
bananica.jpg
sreda, 20 april 2011
cokolada.jpg
utorak, 01 mart 2011
saveti-za-zdraviju-ishranu.jpg
ponedeljak, 24 januar 2011
deca-i-povrce.jpg
ponedeljak, 24 januar 2011
dete-odbija-hranu.jpg
subota, 09 januar 2010
ishranom-protiv-gripa.jpg
četvrtak, 05 novembar 2009
alergija-na-hranu.jpg
ponedeljak, 07 septembar 2009
gde-su-vitamini.jpg
ponedeljak, 10 avgust 2009
dorucak-obrok.jpg
utorak, 04 avgust 2009
 
 
sreda, 20 april 2011 12:50
Ishrana dece  
 

Ko je izmislio bananicu?


izvor - www.stark.rs

   Kroz poslednjih pedeset godina menjala se moda, menjala se muzika, promenile se ljubavi i stilovi – Jedino je bananica ostala ista, da se uvek voli!


 

  Ne možemo da kažemo da je jedna jedina, ali je zato jedina prava – onakva kakvom je se sećate iz detinjstva.

Specifičnost Štarkove Bananice ostala je "mala tajna" čiju različitost nepogrešivo prepoznajete u moru sličnih deserata na tržištu.

Proizvodi se od visoko kvalitetnih, prirodnih sirovina sa prelivom od čokolade sa 53 odsto kakao delova, uz dodatak agar-agara. Agar-agar se dobija iz algi, koristi se za želiranje i daje Bananici dobro poznatu penastu strukturu, pa ona nije samo slatkiš, već deo zdrave ishrane.

 

Ko je izmislio bananicu?

 

Majstor Franja Vaja, rođen u Vršcu, poreklom Mađar, vrativši se iz Slovačke i Mađarske sa velikim znanjem o čokoladi i čokoladnim desertima, preuzeo je fabriku „Roda“ od Francuza, Danijela Pesmažua (Daniel S. Pechmajoue), Fabrika Roda je čokoladni koren današnjeg Soko Štarka.

Po priči, prva bananica je nastala još davne 1938. godine i za nju je Franjo Vaja dobio 1,5 dinar od ondašnjih vlasti, kao nagradu za novi proizvod na tržištu.

Sve vreme rata, do 1945. godine, Franja je bio direktor fabrike, a zatim je predao novim vlastima NFR Jugoslavije.

 

Kako se nekad pravila bananica

 

Prva penasta bananica (masa), rađena je sa živim belancima (danas se koriste belanca u prahu), a dnevna proizvodnja je bila 10 kilograma gotovog proizvoda. Livenje mase za bananice je rađeno ručno improvizovanim poslastičarskim fišecima u kalupe obložene skrobnim brašnom da se masa ne zalepi.

Tek 1965. godine je stigao prvi MOGUL (mašina za livenje) i prestalo je ručno livenje bananica.

Agar–agar, morska alga, koja se i dan danas koristi za želiranje bananice, dolazila je u tankim, dugačkim i sušenim trakama. Ona se zatim potapala u vodu, bubrila i dodavala u masu za bananice.

U početku je prelivanje bananica čokoladom masom, takođe rađeno ručno, na takozvanim GITERIMA, a onda se pojavila prva tunk–mašina (za prelivanje čokoladne mase) koja je nabavljena 1960. godine.

GITERI su drveni ramovi sa mrežastim dnom. Želirani korpusi su se ređali na gitere, a onda četkom čistili od viška skroba, da bi se nakon toga, ručno nanosila čokoladna prelivna masa, a višak odlazio u posudu ispod. Višak čokolade se ponovo temperirao do određene temperature i koristio za sledeće prelivanje. Prelivene bananice su se potom odlagale u posebnu prostoriju sa hlađenjem, kako bi se čokoladna masa što pre stegla.

Oblik bananice se nije menjao od prvog dana njenog nastanka. Kvalitet se poboljšavao u zavisnosti od procesa rada, da bi danas uz najkvalitetnije prirodne sirovine i najsavremeniju automatsku opremu za pakovanje zablistale u punom sjaju. Potrošači su najbolji reper kvaliteta.

 

Komentari 

 
+4 # IznenadjenMilan Radnic 07-05-2011 10:52
Gledajucu cudnu, penastu masu bananice, prva misao mi je da je u pitanju neka alhemija. Iznenadio sam se kada sam saznao da tu ima i neceg prirodnog. Dakle, moja deca ce jesti bananice.
Odgovori | Citiraj i odgovori | Citiraj
 
 
+3 # RE: Ko je izmislio bananicu?ДУШАН 17-05-2011 11:17
Обожавам бананице
Odgovori | Citiraj i odgovori | Citiraj
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

 
   Adresar
    Izdvajamo     Pomoć   PageRank Checking Icon
 

  Vrtići
  Igraonice
  Školice
  Bebisiting agencije
  Prodavnice i butici
  Pedijatrijske ordinacije

  Eroditelj.rs

   Vesti - Početna
  Roditeljstvo
  Zdravlje
  Pitajte doktora
  Ishrana
  Vodič - kulturna dešavanja
  Dečiji horoskop
  Vodič za dečiju štednju
   MARKETING
  KONTAKT

Napomena: sve informacije i saveti na Vrticiportal.com služe isključivo u informativno-edukativne svrhe. Sadržaj web portala u odredjenim rubrikama koje se bave zdravljem dece, ne  može zameniti odlazak Vašem pedijatru i nije zamena za lekarske preglede i dijagnoze.

 

Copyright © 2009 - 2018 Vrticiportal.com - Junior Shop, trgovina putem interneta i druge usluge - Sva prava zadržana

 
  Kopiranje, umnožavanje ili prenošenje tekstova, moguće je samo uz pismenu saglasnost redakcije sajta vrticiportal.com.
             
Muzička centrala -  online muzički magazinJuniorshop.rs -  internet prodavnica bebi i dečije opreme