Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
    Početna   Ishrana dece   Saveti za zdraviju ishranu dece
 
 alternativna medicina
 NANA - Prava narodna biljka
 

 Jedna od najpoznatijih lekovitih biljaka našeg podneblja je nana. Mada raste samoniklo, kao korov, potpuno je sigurna za upotrebu i veoma dobro sredstvo za ublažavanje raznih zdravstвenih tegoba, a uz sve to, prijatnog je ukusa!

Nana se koristi kao dodatak likerima, sladoledima i kremovima. U letnjim mesecima posebno osvežavaju hladni napici sa nanom. Međutim, ova aromatićna biljka je i veoma koristan začin. Upravo zato što olakšava varenje, nana je odličan dodatak teško svarljivim i masnim jelima.


 
  Ishrana dece - poslednji tekstovi

bebi-zdrava-hrana.jpg
petak, 04 maj 2012
glukozno-fruktozni-sirup.jpg
petak, 30 mart 2012
bananica.jpg
sreda, 20 april 2011
cokolada.jpg
utorak, 01 mart 2011
saveti-za-zdraviju-ishranu.jpg
ponedeljak, 24 januar 2011
deca-i-povrce.jpg
ponedeljak, 24 januar 2011
dete-odbija-hranu.jpg
subota, 09 januar 2010
ishranom-protiv-gripa.jpg
četvrtak, 05 novembar 2009
alergija-na-hranu.jpg
ponedeljak, 07 septembar 2009
gde-su-vitamini.jpg
ponedeljak, 10 avgust 2009
dorucak-obrok.jpg
utorak, 04 avgust 2009
 
 
 
 
.....................
ponedeljak, 24 januar 2011 01:43
Ishrana dece  
 

Saveti za zdraviju ishranu dece


autor : Jelena Janković - vrticiportal.com

   Nije iznenađujuće da roditeljima ponekad zatreba pomoć kako bi shvatili značenje termina ZDRAVA ISHRANA. Dobra vest je da vam ne treba diploma iz nutricionizma da bi odgajili zdravu decu.Evo nekih osnovnih smernica :


1.    Roditelji kontrolišu koje će se namirnice naći na trpezi.

Vi odlučujete koje ćete namirnice doneti sa pijace i iz prodavnice i na koji način ćete ih pripremiti. Možda ćete naići na negodovanje kod svog deteta, ali ne brinite mnogo, ono neće ostati gladno, jer će jesti upravo ono što se nalazi u frižideru i ormaru. Iako njihova omiljena pljeskavica nije baš najhranljivija i najzdravija, ipak im to možete kupiti ponekad kako se ne bi osetili uskraćenim.

2.    Od namirnica koje nudite na stolu, deca će izabrati one koje će jesti ili će u najboljem slučaju izabrati sve.

Deca moraju da imaju neko pravo glasa. Od vašeg odabira hrane, dopustite njima da odluče šta će jesti I u kojoj meri. U prvi mah može vam se učiniti da je ovo malo previše slobode koja im se daje , ali ako sledite korak 1 vaša deca će odabrati upravo ono što ste I želeli.


3.    Napustite klub ljubitelja termina “ …da si počistio taj tanjir ! “.

Pustite decu da završe obrok kada ona misle da su dovoljno pojela. Mnogi roditelji su odrasli pod pritiskom da moraju da počiste tanjir ispred sebe, ali istina je da to deci neće pomoći da nauče da slušaju svoje telo i da budu umerena tokom života.
 
4.    Počnite dok su mali.

Stvaranje navika o zdravoj ishrani, razvija se rano u detinjstvu, zato nudite raznolikost. Naklonost prema jednoj i odbijanje druge vrste hrane javlja se  još dok su bebe. Morate im služiti novu hranu i to pripremljenu na nekoliko različitih načina, da bi je deca prihvatila. Ne prisiljavajte dete da po svaku cenu proba novu hranu, ali mu ponudite na prevaru nekoliko zalogaja. Stariju decu lepo zamolite da probaju bar jedan zalogaj, kako bi ocenili vaše kulinarske sposobnosti. Možete ih i uključiti u pripremu hrane.

5.    Prepišite dečiji meni.

Ko kaže da deca samo žele da jedu pizze, hot-dogove i hamburgere ? Kada jedete napolju, pustite svoje dete da isproba novu hranu i ono vas možda iznenadi svojom spremnošću za eksperimentisanjem. Možete početi dopustivši im da probaju po malo od svega što vi naručite, a naručite ono za šta mislite da bi im moglo biti ukusno.

6.    Kalorije od sokova se takođe računaju.

Koka-kola  i ostala gazirana slatka pića  takođe dodaju kalorije, morate o tome voditi računa. Voda i mleko su najbolja pića  za decu, i sokovi kada su 100 %.

7.    Postavite poslastice na svoje mesto.

Poslastice i slatkiši su povremeno u redu, ali ne dozvolite da se pretvore u svakodnevne razloge za ručavanja i večeravanja. Kada dete nagrađujete slatkišima i kolačima zato što večerava,  ona, prirodno, postavljaju veću vrednost kolaču nego brokoliju ili spanaću. Zato određenoj hrani nemojte pridavati važnost nego što ima.

8.    Hrana nije izraz ljubavi.

Nađite bolji način da detetu kažete : Volim te.  Kada se hrana koristi kao nagrađivanje i iskazivanje ljubavi, dete može da počne da koristi hranu kako bi se nosilo sa stresom  ili sa nekom drugom emocijom. Ponudite zagrljaj za pohvalu i pažnju umesto tretiranja hranom.

9.    Deca rade šta vi radite.

Budite uzor detetu, i sami se hranite zdravo. Kada želite da ih naučite dobrim navikama u ishrani, pokušajte da ostavite što je moguće bolji primer. Odaberite hranljive pahuljice i jogurt, voće I povrće, jedite za stolom i ne preskačite obroke.

10.    Ograničite im vreme koje provode na TV-u i za kompjuterom.

Kad to uradite, redukujete besmislene obroke i podstičete aktivnosti kod njih. Istraživanja pokazuju da deca koja su imala ograničeno vreme za tv-om tokođe su imala i smanjen procenat masti u telu. Kada su vreme za tv-om i komjuterom ograničeni deca pronalaze razne druge aktivnosti , i igre koje ih mogu zabaviti. A ograničeno vreme za TV takođe znači i da treba da više vremena da provodite zajedno sa njima.
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

 
   Adresar
    Izdvajamo     Pomoć   PageRank Checking Icon
 

  Vrtići
  Igraonice
  Školice
  Bebisiting agencije
  Prodavnice i butici
  Pedijatrijske ordinacije

  Eroditelj.rs

   Vesti - Početna
  Roditeljstvo
  Zdravlje
  Pitajte doktora
  Ishrana
  Vodič - kulturna dešavanja
  Dečiji horoskop
  Vodič za dečiju štednju
   MARKETING
  KONTAKT

Napomena: sve informacije i saveti na Vrticiportal.com služe isključivo u informativno-edukativne svrhe. Sadržaj web portala u odredjenim rubrikama koje se bave zdravljem dece, ne  može zameniti odlazak Vašem pedijatru i nije zamena za lekarske preglede i dijagnoze.

 

Copyright © 2009 - 2018 Vrticiportal.com - Junior Shop, trgovina putem interneta i druge usluge - Sva prava zadržana

 
  Kopiranje, umnožavanje ili prenošenje tekstova, moguće je samo uz pismenu saglasnost redakcije sajta vrticiportal.com.
             
Muzička centrala -  online muzički magazinJuniorshop.rs -  internet prodavnica bebi i dečije opreme