Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
    Početna   Pitajte pedagoga   Dete ne pamti boje
*

*

*

Pošaljite nam podatke kako bi Vas detaljnije informisali o programu naših radionica

* molimo vas popunite obavezna polja


Pitajte pedagoga

Dete ne pamti boje

06.11.2011

Imam ćerkicu od 3 godine koja ne može da zapamti boje. Ona ih raspoznaje (za devojčice i za dečake ), ali imena boja nikako. Muž i ja vodimo svaki dan borbu i ponestaje nam snage i vremena. Da li postoji neki način da nam "olakša" ovaj proces, pošto ona jednostavno odbija da ih zapamti?


Draga mama,

Sa velikim zadovoljstvom ću Vam reći da je Vaša  zabrinutost bespotrebna. Ne tako mali broj dece njenog uzrasta gotovo da I ne razlikuje niti prepoznaje boje što sa njom nije slučaj I to je potpuno pozitivno I pohvalno.
 
Moguće je da izvor Vaše brige i strepnje stoji u tome da se nekada negde pročitali neku razvojnu mapu ili psihološko-pedagošku literaturu u kojoj stoji da se sposobnost razlikovanja boja razvija kod dece koja su na uzrastu od 3 godine. Sigurna sam da ste u toj literaturi takođe pročitali i pronašli veliki broj sposobnosti i osobina koje su se kod Vaše devojčice sasvim lepo razvile ali je nama kao roditeljima uvek bitnije to jest ostavlja jači utisak kad nešto kod naše dece nije nego kad jeste razvijeno, naučeno ili ostvareno.
 
Opet ću ponoviti da nemate razloga za brigu, ne sumjnjam da je ona jedna pametna i dobra devojčica koja će kad joj bude potrebno, dovoljno bitno ili zanimljivo sama naučiti nazive svih boja. Ukoliko je, ipak,  Vama iz nekog razloga bitno, ukoliko Vam znači da ona što pre nauči da nazive boje svojim imenom, probajte da to učenje učinite što zabavnijim. Igrajte se sa njom, imenujte stvari nazivima boja (daj mi tu plavu čašu, baš ti je lepa ta crvena trenerka, idemo da ti kupimo crvenu svesku itd.), budite kreativni.  Deca najlakše uče kroz igru, kad im se nešto čini bliskim i kad im je dovoljno zanimljivo. Izvinite što kasnim sa odgovorom.
 
Dušica Vujčić Popović, dipl.pedagog 
 
 
 
   Adresar
    Izdvajamo     Pomoć   PageRank Checking Icon
 

  Vrtići
  Igraonice
  Školice
  Bebisiting agencije
  Prodavnice i butici
  Pedijatrijske ordinacije

  Eroditelj.rs

   Vesti - Početna
  Roditeljstvo
  Zdravlje
  Pitajte doktora
  Ishrana
  Vodič - kulturna dešavanja
  Dečiji horoskop
  Vodič za dečiju štednju
   MARKETING
  KONTAKT

Napomena: sve informacije i saveti na Vrticiportal.com služe isključivo u informativno-edukativne svrhe. Sadržaj web portala u odredjenim rubrikama koje se bave zdravljem dece, ne  može zameniti odlazak Vašem pedijatru i nije zamena za lekarske preglede i dijagnoze.

 

Copyright © 2009 - 2018 Vrticiportal.com - Junior Shop, trgovina putem interneta i druge usluge - Sva prava zadržana

 
  Kopiranje, umnožavanje ili prenošenje tekstova, moguće je samo uz pismenu saglasnost redakcije sajta vrticiportal.com.
             
Muzička centrala -  online muzički magazinJuniorshop.rs -  internet prodavnica bebi i dečije opreme