Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
    Početna   Pitajte pedagoga   Devojčica sa nepune 3 godine piški ali ne kaki u nošu
*

*

*

Pošaljite nam podatke kako bi Vas detaljnije informisali o programu naših radionica

* molimo vas popunite obavezna polja


Pitajte pedagoga

Devojčica sa nepune 3 godine

piški ali ne kaki u nošu

24.11.2011

Jana u martu puni 3 godine, a u junu ove godine smo skinuli pelene bez problema, nijednom se nije upiškila u gaćice, ali...još uvek nije kakila na nošu, sve sam pokušavala ali ne znam u čemu je problem, svesna je svega, jednostavno neće...puno hvala, šta dalje...


ODGOVOR:
 
kontrolisanje fizioloških potreba različito se razvija kod dece. Kod nekih se svest o tome da treba da piške ili kake razvija ranije, već oko druge godine, a kod nekih čitavih godinu, godinu ipo dana kasnije. Potpuno je u redu to što je Vaša ćerka naučila da piški ali ne i da kaki u nošu. Ponekad nam je vrlo jasno i očigledno ponašanje naše dece, ali se dešava i da nam treba malo više vremena, posmatranja, mašte, da bismo nešto u njihovom ponašanju razumeli, dokučili.

Mislim da je nikako ne treba preterano forsirati da kaki u nošu, kako se slučajno kod nje ne bi stvorio otpor prema kakenju uopšte, to jest da ne počne da zadržava stolicu. Pokušajte da se prema tome ponašate što prirodnije i spontano. Prirodnost toga možda bi se ogledala u Vašem ličnom primeru. Pričajte joj kako i mama i tata kake, pa bi možda mogla ponekad i da vas vidi kako i vi sedite na WC šolji. Znate i sami da deca često uče tako što oponašaju svoje roditelje. Ponudite joj zamenu za nošu, kupovinom adaptera za WC šolju, koji bi ona sama mogla da izabere, kako bi sada ona bila "velika" devojčica i mogla da sedi na WC šolji i tako probala da kaki. Budite spontani i nemojte joj nuditi nošu i voditi je na WC šolju ukoliko niste sigurni da joj se kaki.

Sigurna sam da nemate razloga za brigu.  Prelazak iz pelena na nošu (šolju) predstavlja za decu priličan napor jer je to u stvari sticanje kontrole nad svojim telom i zahteva da se kod njega razviju odredjene fizičke i mentalne sposobnosti. Uz malo Vaše muke i truda, mašte i priče, i ovaj korak u njenom razvoju biće uspešno savladan.

 
Dušica Vujčić Popović, dipl.pedagog
 
 
 
   Adresar
    Izdvajamo     Pomoć   PageRank Checking Icon
 

  Vrtići
  Igraonice
  Školice
  Bebisiting agencije
  Prodavnice i butici
  Pedijatrijske ordinacije

  Eroditelj.rs

   Vesti - Početna
  Roditeljstvo
  Zdravlje
  Pitajte doktora
  Ishrana
  Vodič - kulturna dešavanja
  Dečiji horoskop
  Vodič za dečiju štednju
   MARKETING
  KONTAKT

Napomena: sve informacije i saveti na Vrticiportal.com služe isključivo u informativno-edukativne svrhe. Sadržaj web portala u odredjenim rubrikama koje se bave zdravljem dece, ne  može zameniti odlazak Vašem pedijatru i nije zamena za lekarske preglede i dijagnoze.

 

Copyright © 2009 - 2018 Vrticiportal.com - Junior Shop, trgovina putem interneta i druge usluge - Sva prava zadržana

 
  Kopiranje, umnožavanje ili prenošenje tekstova, moguće je samo uz pismenu saglasnost redakcije sajta vrticiportal.com.
             
Muzička centrala -  online muzički magazinJuniorshop.rs -  internet prodavnica bebi i dečije opreme