Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
    Početna   Pitajte pedagoga   Dugotrajan plač kod 3-godišnjakinje
*

*

*

Pošaljite nam podatke kako bi Vas detaljnije informisali o programu naših radionica

* molimo vas popunite obavezna polja


Pitajte pedagoga 

Dugotrajan plač kod

3-godišnjakinje

20.10.2011
Moja devojcica ima 3 godine, mi živimo u Južno Afričkoj Republici jer je njen otac odande. Trenutno smo u Beogradu u poseti mojoj familiji. Ostajemo do kraja novembra. Otkako smo došli, sreda prosle nedelje, ona dobija takve tantrume da ne mogu nikako da je smirim. Svako veče i neki put u toku dana je takva: može da plače i vrišti po pola sata a čak i do 45 minuta. Neki put je malo umorna ali neki put iz čista mira počinje sa mnom hoću neću, i počinje da vrišti. Ja ne mogu nikako da je smirim, sve sam pokušala i samo mi ostaje da je ostavim i sačekam da se umori. To se dešavalo i ranije ali ne tako često kao sada. Razumem i promena sredina i novi jezik i novi ljudi ali ona plače do iznemoglosti. Kako da joj pomognem?
hvala puno

Poštovana mama,

 
potpuno mi je jasna i razumljiva Vaša zabrinutost, jer nam situacije u kojima deca vrište, neutešno plaču, histerišu, često deluju beznadežno i bezizlazno. Ono što nas starije, roditelje, izdvaja od naših mališana jeste iskustvo koje imamo jer nam pruža mogućnost da sa različitih aspekata pristupimo problemu i daje nam brojne opcije kako da ih rešimo.

Iako mi iz vašeg pisma nije bilo najasnije da li se to i ranije dešavalo upravo kada tata nije bio tu, ja bih se najpre osvrnula na to da tata nije prisutan. Sami ste rekli da su se ovakve situacije dešavale i ranije i najbolje znate da li su one upravo i bile u trenucima kada tata nije bio tu. Ukoliko je vaša devojčica vezana za tatu postoji mogućnost da pokušava da Vam kaže koliko joj ne odgovara tatino odsustvo, razdvojenost s njim, koliko joj nedostaje. Način na koji Vam to govori, naravno, nije oblik ponašanja koji je prihvatljiv, ali Vas molim da imate u vidu da sposobnosti komunikacije trogodišnjih mališana nisu na nivou odraslih osoba, da su njjihove emocije jake i intenzivne i da ih često burrno ispoljavaju.U tom smislu dobro bi bilo kad bi se tata često spominjao, kad bi se o tati govorilo na način na koji njoj odgovara, prepričavale zajedničke aktivnosti koje ste imale sa tatom, ili pravili planove za neke buduće aktivnosti sa njim. Čak i aktivnosti vas dve, a vezane za tatu, mogle bi njoj da budu zanimljive i da je uteše:  idite u kupovinu poklona za tatu, napravite kolač za tatu pa ga „pošaljite“, nacrtajte tatu ili crtajte za tatu, učinite da bude što prisutniji  iako nije tu.

Ukoliko pak izlivi njenog nezadovoljstva nisu vezani za oca, već je to način da ona dodje do ispunjenja svojih  želja ili da skrene pažnju na sebe, pokušajte da preispitate situacije u kojima ste se nalazile. Deca u odnosu sa nama u početku na blag i miran način traže našu pažnju, ali se dešava da zbog sopstvenih obaveza nismo u stanju da im u datom trenutku ispunimo sve njihove želje i očekivanja. Često koristimo različite izgovore i obećavamo a obećanja se ne ispune i tada deca gube strpljenje, to jest njihov do tada lep način molbe da im posvetimo pažnju , poziva na igru, traženje pomoći u nečemu, dobija drugu dimenziju i postaje izliv besa, ljutnje i plača. I tada se dešava da roditelji kako bi izbegli ovakvu histeriju koja je vrlo neprijatna i zamorna čine SVE, a onda to postaje naučeni oblik ponašanja deteta.

Zato pokušajte da posmatrate Vašu devojčicu što češće, kada se sama igra , koje su to igre, šta govore igračke /lutkice jedna drugoj, šta ona govori njima... Dečija igra je najčešće odraz ispoljavanja njihovog vidjenja samih sebe, njihovih želja i potreba. Imajte sa vašom devojčicom što više zajedničkih trenutaka, aktivnosti. Ovo je ipak nova sredina za nju, a oni tako mali često ne prihvataju promene na najbolji način, a jezik , koji verovatno ne razume, njoj samoj predstavlja nerazgovetnu buku.

Želela bih i da Vam kažem da ukoliko je moguće date sve od sebe i da u trenucima njenog plača i histerije, pokušate da joj skrenete pažnju na nešto drugo, kako to ne bi toliko dugo trajalo, i da na to  nikako ne postajete ravnodušni, jer situacija može da postane još ozbiljnija, pa da histerija predje u neke druge oblike ponašanja, da počne da gricka nokte, piški u krevet, traži flašicu.

Otkrijte šta vaša devojčica oseća, pokušajte sa njom da se dogovarate, ne zaboravite da je pohvalite kada je dobra, i recite joj da je to mnogo lepše ponašanje od onog kada plače i vrišti. Budite dosledni u svemu što sa njom radite jer će vas samo tako shvatiti ozbiljno, na kraju će vam se istrajnost isplatiti.
 
S poštovanjem
 
Dušica Vujčić Popović, dipl.pedagog
 
 
 
   Adresar
    Izdvajamo     Pomoć   PageRank Checking Icon
 

  Vrtići
  Igraonice
  Školice
  Bebisiting agencije
  Prodavnice i butici
  Pedijatrijske ordinacije

  Eroditelj.rs

   Vesti - Početna
  Roditeljstvo
  Zdravlje
  Pitajte doktora
  Ishrana
  Vodič - kulturna dešavanja
  Dečiji horoskop
  Vodič za dečiju štednju
   MARKETING
  KONTAKT

Napomena: sve informacije i saveti na Vrticiportal.com služe isključivo u informativno-edukativne svrhe. Sadržaj web portala u odredjenim rubrikama koje se bave zdravljem dece, ne  može zameniti odlazak Vašem pedijatru i nije zamena za lekarske preglede i dijagnoze.

 

Copyright © 2009 - 2018 Vrticiportal.com - Junior Shop, trgovina putem interneta i druge usluge - Sva prava zadržana

 
  Kopiranje, umnožavanje ili prenošenje tekstova, moguće je samo uz pismenu saglasnost redakcije sajta vrticiportal.com.
             
Muzička centrala -  online muzički magazinJuniorshop.rs -  internet prodavnica bebi i dečije opreme