Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
    Početna   Pitajte pedagoga   Kasniji razvoj govora kod trogodišnjaka

Pitajte pedagoga

Kasniji razvoj govora kod trogodišnjaka

26.01.2013

Moj sin ima 3god i 3 mjeseca skroz slabo govori, samo par riječi, mama, deda, tata,  a brata zove EJE a ime mu je TARIK, ima neke svoje skraćenice za voz - beze BO, za mlijeko PU, i tako još neke stvari. Šta da radimo, on sve čuje, sve zna da posluša, ali jednostavno kada treba nešto da kaže on slegne ramenima. Kada je imao 1.5godinu zagrcnuo se kikirikijem i u kliničkom centru mu je radjena bronhoskopija u OET anesteziji, pa je možda i tu doživeo neku traumu... Molim Vas za mišljenje šta je najbolje da radimo.


ODGOVOR:
 

Draga mama,

kasni razvoj govora danas je česta pojava kod dece. Mnogi stručnjaci za to krive veliku izloženost dece televiziji i video igricama, izobilje igračaka kao i odsustvo roditelja od kuće (zbog posla i obaveza) i manjak komunikacije. Iz Vašeg pisma vidim da je Vaša zabrinutost potpuno opravdana i pozitivno je što ste na vreme potražili pomoć. Ono što ja mogu da Vas posavetujem, iz domena moje stručnosti, jeste da nikako ne podržavate njegov govor. Pri tome mislim da sve te posebne nazive koje on ima za odredjene predmete, osobe, stvari, Vi ne ponavljate, ne nazivate kao on, već da ih nazivate pravim imenom; da sa njim ne govorite tako da se mazite već čistim jezikom. Vidim da postoje reči koje on ume i može da izgovara i to je dobar znak ali to isto znači da ste sve ostalo što su njegove potrebe, želje, naučili da prepoznajete iz njegovog pogleda, pokreta i zadovoljavate ih (sasvim nesvesno) a da on ni nema potrebu da to traži. Pokušajte da budete dovoljno uporni i dosledni i tražite od njega da izrazi rečima ono što mu treba i što želi.

Uz sve ovo, moj savet Vam je i da potražite pomoć logopeda kako bi se svi glasovi kod Vašeg sina što brže i bolje razvili. Vašem sinu je 3 godine, Vi ste problem uočili na vreme, i krenuli da ga rešavate što je dobro i iako će trebati dosta vremena i strpljenja, budite istrajni, a rezultat koji budete postigli biće na obostrano zadovoljstvo.

 

Puno uspeha

 
Dušica Vujčić Popović, dipl.pedagog 
 
 
 
   Adresar
    Izdvajamo     Pomoć   PageRank Checking Icon
 

  Vrtići
  Igraonice
  Školice
  Bebisiting agencije
  Prodavnice i butici
  Pedijatrijske ordinacije

  Eroditelj.rs

   Vesti - Početna
  Roditeljstvo
  Zdravlje
  Pitajte doktora
  Ishrana
  Vodič - kulturna dešavanja
  Dečiji horoskop
  Vodič za dečiju štednju
   MARKETING
  KONTAKT

Napomena: sve informacije i saveti na Vrticiportal.com služe isključivo u informativno-edukativne svrhe. Sadržaj web portala u odredjenim rubrikama koje se bave zdravljem dece, ne  može zameniti odlazak Vašem pedijatru i nije zamena za lekarske preglede i dijagnoze.

 

Copyright © 2009 - 2018 Vrticiportal.com - Junior Shop, trgovina putem interneta i druge usluge - Sva prava zadržana

 
  Kopiranje, umnožavanje ili prenošenje tekstova, moguće je samo uz pismenu saglasnost redakcije sajta vrticiportal.com.
             
Muzička centrala -  online muzički magazinJuniorshop.rs -  internet prodavnica bebi i dečije opreme