Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
    Početna   Pitajte pedagoga   Problem sa uspavljivanjem dvogodišnje devojčice

Pitajte pedagoga

Problem sa uspavljivanjem

dvogodišnje devojčice

15.12.2011

Imam problem sa uspavljivanjem devojčice stare 2 i po godine. Uspavljivanje odlaže i po 2 do 3 sata,i ne retko se desi da zaspi oko ponoći. Problem se javlja u zimskim mesecima. Problem je i oko dnevnog uspavljivanja. Svaki nagoveštaj da je vreme spavanja stvara jos veći otpor. Pri tom moja devojčica bude jako umorna, pospana i nervozna.
Unapred zahvalna.


ODGOVOR:
 
Deca na uzrastu od 2 godine postaju svesnija sama sebe, činjenice da su individue koje imaju svoju volju i žele da je sprovedu. U tom trenutku kreće njihovo „eksperimentisanje“, takođe i isprobavaju granice svojih roditelja do kojih mogu ići. U isto vreme oni postaju i više zainteresovani za svoje okruženje, posebno roditelje, za sve što roditelji rade, te žele da budu deo tih aktivnosti  i da u njima učestvuju. Bez namere da sa svojim roditeljima dođu u sukob to se, nažalost, ipak dešava. Medjutim u svim tim dečijim eksperimentisanjima postoje stvari koje smatramo da nisu toliko bitne ili za koje mislimo da neće ni na koji način remetiti razvoj deteta, pa na njima ne treba ni insistirati.

S druge strane, odlazak na spavanje u odredjeno vreme bitno je kako za vas tako i za nju pa Vam predlažem da od toga nikako ne odustajete. Znamo koliko deca vole da se igraju, pa iz tog razloga trebalo bi uvesti zabavu u sve aktivnosti koje sa njima imamo. Predlažem Vam da budete kreativni i maštoviti, probajte da spavanje povežete sa nekom igrom, ili sa čitanjem priča (jednom, dve ili više), sa gledanjem nekog crtaća koji se njoj posebno dopada ili bilo čime što je njoj zanimljivo. Jednako je bitno i da je umirite tako što ćete joj sa puno ljubavi  i strpljenja objasniti kako je jako bitno da spava da bi porasla, bila lepa, odmorna , vesela... Recite joj odlučno, da nećete popustiti, bez obzira na njenu histeriju i otpor. Onog trenutka kad bude ozbiljno shvatila da ste joj postavili jasne granice od kojih ne odustajete, osetiće da u vas može imati veće poverenje a samim tim i sigurnost.

Iako se ponekad čini bezizlazno i da za neke probleme nema rešenja to ipak nije tako. Naoružajte sebe stpljenjem i uložite sav potreban napor, vreme i energiju ne bi li uspeli u tome. Rezultat će svakako biti vaš bolji međusobni odnos.

 
Srećno
 
Dušica Vujčić Popović, dipl.pedagog 
 
 
 
   Adresar
    Izdvajamo     Pomoć   PageRank Checking Icon
 

  Vrtići
  Igraonice
  Školice
  Bebisiting agencije
  Prodavnice i butici
  Pedijatrijske ordinacije

  Eroditelj.rs

   Vesti - Početna
  Roditeljstvo
  Zdravlje
  Pitajte doktora
  Ishrana
  Vodič - kulturna dešavanja
  Dečiji horoskop
  Vodič za dečiju štednju
   MARKETING
  KONTAKT

Napomena: sve informacije i saveti na Vrticiportal.com služe isključivo u informativno-edukativne svrhe. Sadržaj web portala u odredjenim rubrikama koje se bave zdravljem dece, ne  može zameniti odlazak Vašem pedijatru i nije zamena za lekarske preglede i dijagnoze.

 

Copyright © 2009 - 2018 Vrticiportal.com - Junior Shop, trgovina putem interneta i druge usluge - Sva prava zadržana

 
  Kopiranje, umnožavanje ili prenošenje tekstova, moguće je samo uz pismenu saglasnost redakcije sajta vrticiportal.com.
             
Muzička centrala -  online muzički magazinJuniorshop.rs -  internet prodavnica bebi i dečije opreme