Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
    Početna   Pitajte pedagoga   Sin je više vezan za tatu
*

*

*

Pošaljite nam podatke kako bi Vas detaljnije informisali o programu naših radionica

* molimo vas popunite obavezna polja


Pitajte pedagoga

Sin je više vezan za tatu

26.10.2011

Poštovana,

imam sina 9 mjeseci star. Problem je što imam osjećaj da je privrženiji tati.Svud pišu,govore:djeca su privrženija mami, ili "mama je mama","nema do mame"...Ne kažem da me mali ne voli(igra se i samnom, smije se...) ali kad tata dođe s posla za sina je to neopisiva sreća, želi k njemu i kad ga suprug uzme, ne želi više kod nikoga, a ako ga uzmem od tate-počne plakat. Takođe što pišu "faza kada se beba boji odvajanja od roditelja" - kod nas je to samo u slučaju kad suprug odlazi, bilo to iz boravka ili negdje drugdje, mali počne plakat. Dok ja mogu otići i nikome ništa. Ne razumijem zašto - ja mu (naravno) dajem sisat, kupam ga, premotavam, uspavljujem, spavam s njim... jel moguće da sam mu ja dosadna jer se nisam nikad odvajala od njega, samo par puta na manje od sat vremena. Iako smo preko tjedna kod bake i dede, među drugim ljudima je, voli biti u društvu, ne boji se nepoznatih, vesel je i živahan. Razumijem da mu suprug fali,i da se on više glupira s njim ali i drugi očevi rade i glupiraju se pa su djeca svejedno privrženija mami. Možda je to faza ali fazu da je toliko privržen meni još nisam osjetila. I kad je bio manji, imao grčeve, suprug ga je uspio umirit (ok,možda je osjetio moju paniku i nervozu jer nisam znala kako mu pomoći).Oduvijek sam bila ponosna što ću biti mama i da ću djetetu značit sve, a sada kada sam majka imam osjećaj kao da je suprug mama a ja tata. Voli biti i samnom ali tata je zakon. Gdje griješim? Jel se trebam više glupirat, igrat s njim? Drago mi je što voli tatu, ali se istovtremeno osjećaam jadno, kao da nisam dovoljno dobra mama.


Draga mama,

Iako mi se čitajući  Vaše pismo čini da ste u većini sami već odgovorili na problem koji imate, pokušaću da Vam pomognem i da Vas utešim.  
 
Biti roditelj jedan je od najodgovornijih poslova sa kojim sa čovek sreće. Ponekad roditelji iz prevelike želje da u nečemu ne pogreše svoju ulogu roditelja shvate preozbiljno i trudeći se previše, ipak greše. Svaka mama , kao i Vi, trebalo bi da bude ponosna i da ima želju da svom detetu znači sve. U tom smislu često se previše brinu (kako će nešto da urade, hoće li se to detetu dopasti, hoće li mu ispuniti sve želje), nervozne su a zanemare opuštenost i spontanost. Mislim da nas upravo tate i uče toj spontanosti i zato posmatrajte svog supruga kada je sa sinom, i trudite se da što više učite iz njihovog odnosa.
 
Vaš sin je jedan mali pametan čovek koji je bez ijedne reči, samo svojim osmehom i ushićenjem uspeo da maksimalno uključi i tatu u svoje odrastanje. Verujem, delimično govorim i iz svog iskustva,  da bi Vam veliki broj mama upravo na tome i zavidio. A kako je mama ipak nezamenljiva kada je reč o hranjenju bebe, presvlačenju, uspavljivanju, pokušajte da svo to vreme pretvorite u nešto zabavno. Ne morate da budete tatina kopija, unesite i nešto svoje, pevajte, pričajte priče, igrajte se sa njim. Upravo zbog nesebične ljubavi, koju pružate sinu kao i njegove prema Vama, on i jeste srećno, veselo i živahno dete. Iskoristite maksimalno svoje vreme koje provodite sa sinom ali isto tako pokušajte da iskoristite i vreme koje Vaš sin provodi sa tatom, za sebe.
 
Zato mislim da ne bi trebalo da se opterećujete idejom "idealne, nezamenljive mame", već gradite spontan odnos sa Vašim sinom kako bi i ubuduće zaista bilo trenutaka kada je mama uistinu nezamenljiva.
 
Srećno
 
Dušica Vujčić Popović, dipl.pedagog 
 
 
 
   Adresar
    Izdvajamo     Pomoć   PageRank Checking Icon
 

  Vrtići
  Igraonice
  Školice
  Bebisiting agencije
  Prodavnice i butici
  Pedijatrijske ordinacije

  Eroditelj.rs

   Vesti - Početna
  Roditeljstvo
  Zdravlje
  Pitajte doktora
  Ishrana
  Vodič - kulturna dešavanja
  Dečiji horoskop
  Vodič za dečiju štednju
   MARKETING
  KONTAKT

Napomena: sve informacije i saveti na Vrticiportal.com služe isključivo u informativno-edukativne svrhe. Sadržaj web portala u odredjenim rubrikama koje se bave zdravljem dece, ne  može zameniti odlazak Vašem pedijatru i nije zamena za lekarske preglede i dijagnoze.

 

Copyright © 2009 - 2018 Vrticiportal.com - Junior Shop, trgovina putem interneta i druge usluge - Sva prava zadržana

 
  Kopiranje, umnožavanje ili prenošenje tekstova, moguće je samo uz pismenu saglasnost redakcije sajta vrticiportal.com.
             
Muzička centrala -  online muzički magazinJuniorshop.rs -  internet prodavnica bebi i dečije opreme