Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
    Početna   Zdravlje DECE   Da upala uha ne pokvari letovanje

nadutost-trudnica.jpg
četvrtak, 24 januar 2013 08:04
dojenje-majcino-mleko.jpg
četvrtak, 24 januar 2013 07:56
sistematski-pregledi-mediko.jpg
sreda, 31 oktobar 2012 10:46
upala-uha.jpg
ponedeljak, 25 jun 2012 16:10
opustite-se-u-trudnoci.jpg
ponedeljak, 18 jun 2012 09:59
kozje-mleko.jpg
sreda, 14 mart 2012 12:09
zastitite-decu-od-sunca.jpg
četvrtak, 14 jul 2011 10:00
infektivna-mononukleoza.jpg
sreda, 06 jul 2011 14:32
lajmska-bolest-ujed-krpelja.jpg
nedelja, 22 maj 2011 15:08
alergijski-rinitis-kod-dece.jpg
sreda, 23 mart 2011 08:52
virusne-infekcije-kod-dece.jpg
subota, 26 februar 2011 11:59
dijareja-kod-odojcadi.jpg
utorak, 01 februar 2011 09:55
treci-krajnik.jpg
subota, 11 decembar 2010 16:24
images/stories/articles.jpg
petak, 03 septembar 2010 14:48
vakcinacija-dece.jpg
petak, 03 septembar 2010 12:27
povisena-temperatura.jpg
sreda, 28 jul 2010 11:19
streptokokna-upala-grla-ton.jpg
sreda, 02 jun 2010 12:42
ekcem-kod-dece.jpg
četvrtak, 27 maj 2010 14:09

 
  
 

Da upala uha ne pokvari letovanje

  
 

26.06.2012 - pripremio: salveopharma.rs

  
     Da vam ni najmanja sitnica ne bi pokvarila godišnji odmor, potrebno je da znate šta sve treba da se nađe u vašoj putnoj apoteci. Sprej za uho je jedan od preparata bez kojeg ne bi trebalo da krećete na put, pogotovo ako letujete na moru. Uživajte u svakom trenutku svog letovanja, opušteni i bezbrižni.
 


 

 

Plivačko uho” je upala spoljašnjeg ušnog kanala, koja najčešće nastaje zbog zaostatka vode nakon kupanja i plivanja, stvarajući vlažnu sredinu koja je povoljna za rast bakterija i gljivica. Češće se javlja leti, naročito kod dece i može biti vrlo neugodna i bolna. Profesionalni plivači koriste kape i čepiće za uši kao preventivnu meru, iako su stavovi lekara po ovom pitanju oprečni. Takođe, ove mere nisu baš popularne kod roditelja, obzirom da deci remete komfor i kvare zabavu na bazenu ili moru. Danas na tržištu postoje sprejovi za uho koji su vrlo efikasni u prevenciji “plivačkog uha” i spadaju u obavezan deo putne apoteke.

Upala uha - “muka” u letnjem periodu

 
Upala spoljašnjeg ušnog kanala  najčešće se javlja leti, kako kod dece tako i kod odraslih, kao posledica dugotrajnog zadržavanja u vodi. Nastaje zbog iritacije kože u spoljašnjem ušnom kanalu, a javlja se kada voda ostane zarobljena u uhu. Voda se obično zadržava iza nakupljenog cerumena, pa je onemogućeno njeno potpuno izbacivanje. Ova upala, zvana još i
“Plivačko uho”, ima vrlo neugodne simptome, u početku se javlja svrab i peckanje u uhu, a zatim bol, koji može biti vrlo jak i proširiti se na celu ušnu školjku. Uho je otečeno i bolno na dodir, a obično je prisutan i osećan zapušenosti. Kod jačih infekcija bol se može proširiti ka licu, temenu ili vratu.

Pažljivo sa čišćenjem ušiju!

 
Cerumen (ušni vosak) je proizvod prirodnog lučenja našeg organizma, nastaje lučenjem sitnih žlezda smeštenih u prolazu između spoljašnjeg i unutrašnjeg uha. Ove žlezde se zovu ceruminalne žlezde i spadaju u grupu znojnih žlezda. One luče ušni vosak koji stvara zaštitni sloj na unutrašnjoj strani ušnog kanala, zadržava prašinu i druge sitne čestice i onemogućava njihov ulaz u osetljivo područije unutrašnjeg uha. Takođe, cerumen ima antigljivično i antibakterijsko dejstvo, a leti je veoma značajna njegova uloga sredstva za zaštitu od zadržavanja vode u ušnom kanalu, koja može uzrokovati Otitis externu, odnosno upalu spoljašnjeg slušnog kanala. U normalnim količinama, cerumen pomaže samočišćenje uha i ne treba ga uklanjati mehanički, higijenskim štapićima, jer se na taj način uklanja prirodna zaštita i koža postaje podložna infekcijama. Higijenski štapići mogu dublje potisnuti stvoreni cerumen, i izazvati stvaranje ceruminalnog čepa. U poslednje vreme, umesto toga, lekari sve češće savetuju upotrebu sprejova (VaxolTM sprej za uho) koji pomažu prirodni proces samočišćenja ušnih kanala, a ne remete dragocene zaštitne mehanizme uha.
 
Kako sprečiti upalu spoljašnjeg uha na letovanju?


Kada je u pitanju nega i zaštita uha, danas, na tržištu postoje proizvodi na bazi maslinovog ulja koje je specijalnim farmaceutskim metodama obrađeno i prečišćeno i na taj način
prilagođeno za primenu u uho (VaxolTM sprej za uho). Sprejovi za uho na bazi maslinovog ulja su vrlo efikasni u prevenciji upala spoljašnjeg uha koje nastaju leti i obavezan su deo putne apoteke. Maslinovo ulje sadrži prirodan Vitamin E i polifenole koji imaju snažna antioksidativna i antibakterijska dejstva. Vitamin E smanjuje gubitak vode putem kože, povećava fleksibilnost epiderma i sprečava iritaciju. Pored toga, maslinovo ulje formira tanak film i sprečava zadržavanje vode u uhu.
 
 

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

 
   Adresar
    Izdvajamo     Pomoć   PageRank Checking Icon
 

  Vrtići
  Igraonice
  Školice
  Bebisiting agencije
  Prodavnice i butici
  Pedijatrijske ordinacije

  Eroditelj.rs

   Vesti - Početna
  Roditeljstvo
  Zdravlje
  Pitajte doktora
  Ishrana
  Vodič - kulturna dešavanja
  Dečiji horoskop
  Vodič za dečiju štednju
   MARKETING
  KONTAKT

Napomena: sve informacije i saveti na Vrticiportal.com služe isključivo u informativno-edukativne svrhe. Sadržaj web portala u odredjenim rubrikama koje se bave zdravljem dece, ne  može zameniti odlazak Vašem pedijatru i nije zamena za lekarske preglede i dijagnoze.

 

Copyright © 2009 - 2018 Vrticiportal.com - Junior Shop, trgovina putem interneta i druge usluge - Sva prava zadržana

 
  Kopiranje, umnožavanje ili prenošenje tekstova, moguće je samo uz pismenu saglasnost redakcije sajta vrticiportal.com.
             
Muzička centrala -  online muzički magazinJuniorshop.rs -  internet prodavnica bebi i dečije opreme