Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
    Početna   Zdravlje DECE   Lajmska bolest - bolest ujeda krpelja


Poslednji tekstovi


nadutost-trudnica.jpg
četvrtak, 24 januar 2013 08:04
dojenje-majcino-mleko.jpg
četvrtak, 24 januar 2013 07:56
sistematski-pregledi-mediko.jpg
sreda, 31 oktobar 2012 10:46
upala-uha.jpg
ponedeljak, 25 jun 2012 16:10
opustite-se-u-trudnoci.jpg
ponedeljak, 18 jun 2012 09:59
kozje-mleko.jpg
sreda, 14 mart 2012 12:09
zastitite-decu-od-sunca.jpg
četvrtak, 14 jul 2011 10:00
infektivna-mononukleoza.jpg
sreda, 06 jul 2011 14:32
lajmska-bolest-ujed-krpelja.jpg
nedelja, 22 maj 2011 15:08
alergijski-rinitis-kod-dece.jpg
sreda, 23 mart 2011 08:52
virusne-infekcije-kod-dece.jpg
subota, 26 februar 2011 11:59
dijareja-kod-odojcadi.jpg
utorak, 01 februar 2011 09:55
treci-krajnik.jpg
subota, 11 decembar 2010 16:24
images/stories/articles.jpg
petak, 03 septembar 2010 14:48
vakcinacija-dece.jpg
petak, 03 septembar 2010 12:27
povisena-temperatura.jpg
sreda, 28 jul 2010 11:19
streptokokna-upala-grla-ton.jpg
sreda, 02 jun 2010 12:42
ekcem-kod-dece.jpg
četvrtak, 27 maj 2010 14:09

 
 

Lajmska bolest - bolest ujeda krpelja

 autor :  dr. Slobodanka Đurić -
     U proleće kada se priroda probudi,procvetaju livade i parkovi,kada trava naglo poraste deca sa svojim roditeljima rado odlaze na izlete u prirodu.Pored užitaka koje nam pruža priroda postoje i opasnosti koje mogu da nas iznenade a to su sitni mali, ponekad  teško uočljivi krpelji.
 


 

 

Krpelji su insekti koji kada su zaraženi mogu da nam prenesu bolesti  koje su jako opasne za ljudski organizam. Jedna od tih bolesti je Lajmska bolest. Krpelji imaju usta u obliku bodlje. Oni luče supstancu koja im omogućava da se zalepe za kožu. Ne znači da svaki ubod krpelja izaziva bolest. SAMO ZARAŽEN KRPELJ IZAZIVA LAJMSKU BOLEST.  Izazivač Lajmske bolesti je spiroheta Borrelia Burgdorferi, a prenosilac je krpelj koji se ubodom fiksira za kožu i širi infekciju. Ukoliko je krpelj duže na koži to je opasnost od dobijanja infekcije veća. Ubod insekta je bezbolan. Mesto uboda ne boli i ne svrbi. Krpelj se skriva u visokoj travi, na mestima koja su pokreivena lišćem jer mu odgovara vlažna sredina. U najvećem riziku od uboda krpelja su deca od 5-12 godina jer se oni  obično igraju u skrovitim mestima.
Prevencija: voditi računa da se deca ne igraju po terenu koji je prekriven visokom travom  vlažnim predelima prekrivenim lišćem. Neophodno je pri odlasku u prirodu nositi svetlu odeću kako bi se lakše uočilo prisustvo krpelja. Nositi duge rukave sa bluzom uvučenom u pantalone, a nogavice uvući u čarape. Posle svakog boravka u prirodi pregledati telo i odeću.


Ukoliko se uoči krpelj na telu treba se odmah, ukoliko je to moguće, obratiti lekaru
kako bi se krpelj pravilno izvadio.Od pravilnog postupka sa vadjenjem krpelja u mnogome  zavisi dalji ishod. Kako se procenjuje da je izmedju 25-40% krpelja zaraženo to nam govori o ozbiljnosti situacije. Pravilno vadjenje krpelja može da izvede samo stručno lice koje je za to obučeno. Krpelja treba izvaditi brzo i pravilno pomoću specijalne pincete za vadjenje krpelja. Sumnjiva mesta ne treba stiskati i gnječiti jer je na taj način mogućnost prenosa infekcije veća.Krpelja treba uhvatiti tankom puincetom što bliže koži u predelu usta, energično ga izvući, dezinfikovati mesto uboda, dezinfikovati pincetu i oprati ruke. Deca NE SMEJU sama da skidaju krpelje.

ZNACI I SIMPTOMI LAJMSKE BOLESTI

Znaci i simptomi bolesti su raznoliki: pre svega crvenilo na mestu uboda koje može biti različitog oblika i veličine, može se širiti, može se pojavljivati na različitim mestima, to mesto ne svrbi, ne boli. Postoji malaksalost, zamor, bolovi u zglobovima naročito u zglobovima  kolena, povišena temperatura. Može se javiti ukočenost vrata, poremećaji srčanog rada, a u kasnijem periodu zahvata sve strukture mozga, slabljenje vida.javljaju se hronični bolovi u grlu, uvećane limfne žlezde, bol u donjoj vilici. Od stomačnih tegoba simptomi ove bolesti su povraćanje i proliv. Mogu se javiti još i gubitak apetita, zamor, bol u grudima, promena raspoloženja, kod dece gubitak interesovanje za igru.
Može se javiti oslabljen sluh i bol u ušima, depresija ili anksioznost, gubitak koncentracije problemi sa bubrezima-otežano mokrenje ili mokrenje u krevet. Lečenje treba sprovesti što pre. Lekar će na osnovu podatka da je postojao ubod krpelja kao i znakova i simptoma proceniti da li se radi o Lajmskoj bolesti jer trenutno ne postoje testovi koji sa sigurnošću isključuju Lajmsku bolest. Lečenje se sprovodi antibioticima u trajanju od 2-3 nedelje koje treba što pre započeti. Nikakav lek ne uzimati samoinicijativno. U SLUČAJU UBODA KRPELJA JAVITE SE ODMAH LEKARU!

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

 
   Adresar
    Izdvajamo     Pomoć   PageRank Checking Icon
 

  Vrtići
  Igraonice
  Školice
  Bebisiting agencije
  Prodavnice i butici
  Pedijatrijske ordinacije

  Eroditelj.rs

   Vesti - Početna
  Roditeljstvo
  Zdravlje
  Pitajte doktora
  Ishrana
  Vodič - kulturna dešavanja
  Dečiji horoskop
  Vodič za dečiju štednju
   MARKETING
  KONTAKT

Napomena: sve informacije i saveti na Vrticiportal.com služe isključivo u informativno-edukativne svrhe. Sadržaj web portala u odredjenim rubrikama koje se bave zdravljem dece, ne  može zameniti odlazak Vašem pedijatru i nije zamena za lekarske preglede i dijagnoze.

 

Copyright © 2009 - 2018 Vrticiportal.com - Junior Shop, trgovina putem interneta i druge usluge - Sva prava zadržana

 
  Kopiranje, umnožavanje ili prenošenje tekstova, moguće je samo uz pismenu saglasnost redakcije sajta vrticiportal.com.
             
Muzička centrala -  online muzički magazinJuniorshop.rs -  internet prodavnica bebi i dečije opreme